26 Nisan 2024 Cuma

ABD'den Türkiye'ye uyarı: Hem F-35 hem S-400 alamazsınız

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye'ye "F-35 savaş uçakları ile Rus hava savunma sistemlerinin aynı askeri komuta altında bulunması kabul edilemez. Hem F-35 hem S-400 alamazsınız" mesajını verdi. Türkiye ile ABD arasındaki S-400 gerilimi sürerken bir ültimatom da ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison’dan geldi. 
 
Hutchison, Türkiye’nin hem ABD yapımı F-35 uçaklarını hem de Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alamayacağını söyledi.
 
ABD televizyonu CNBC’ye konuşan Hutchison, Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemleri almasının “Kremlin’e NATO’yu zayıflatma girişiminde yardımcı olacağını” söyledi, “F-35 savaş uçakları ile Rus hava savunma sistemlerinin aynı askeri komuta altında bulunmasının kabul edilemez olduğu”nu belirtti. “Bir tercih yapmalısınız. Birine veya ötekine sahip olabilirsiniz, ikisine birden değil” diyen Hutchison, Türkiye’nin sipariş ettiği F-35’leri kaybetme ihtimali bulunduğunu ekledi.
 
CNBC’nin haberinde, ABD’nin S-400’lerden vazgeçip bunun yerine Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemleri alması için Türkiye’ye verdiği mühletin bu haftanın sonunda dolduğu da belirtildi.