17 Mayıs 2024 Cuma

ABD'de kadınlar kürtaj hakkına sahip çıkmak için sokaklarda

ABD'de kürtaj hakkını koruyan yasal düzenlemenin Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmek istenmesine karşı eylemler sürüyor. Onbinlerce kadın 300'den fazla merkezde eylem yaparak kürtaj hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini haykırdı.

ABD'de birçok kentte binlerce kişi kürtaj hakkını için sokaklarda. New York, Washington, Los Angeles, Austin ve Chicago kentleri başta olmak üzere çok sayıda kentte 300'den fazla eylem yapılacak kürtaj hakkının gasp edilemeyeceği vurgulandı.

"Benim bedenim, benim seçimim" yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, kürtaj hakkının mahkeme kararıyla ellerinden alınamayacağını vurguladı.

New York'ta çok sayıda kişi Washington Square Park'ta toplanırken, başkent Washington'da ise binlerce kişi ABD Yüksek Mahkemesine yürüyüş düzenledi.

Onbinlerce kadın ve LGBTİ+'nın katıldığı eylemlerde kadınlar kürtaj yasağı nedeniyle güvenli olmayan ortamlarda kürtaj yaptırırken yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarını taşıdı, kanlı beyaz pantalonlar giydi.

Amerikan Politico tarafından sızdırılan ve Yargıç Samuel Alito tarafından kaleme alındığı belirtilen taslak görüşte, 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararın yanlış olduğu belirtilerek kaldırılmak isteniyor.

Kürtaj hakkının gasp edilmek istenmesine karşı ABD'de günlerdir süren eylemlerin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.