26 Nisan 2024 Cuma

ABD Temsilciler Meclisi kararlarının reddedilmesine ilişkin tezkere kabul edildi

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları ile ilgili yaptırım ve Ermeni Soykırımı'nın tanınmasının yer aldığı ABD Temsilciler Meclisi'nin kararlarının reddedilmesi ve kınanması için hazırlanan Meclis Başkanlık Tezkeresi, Genel Kurul'da kabul edildi. Açıklama yapan HDP, "Bildiriler hazırlayıp yayınlamak, tarihsel sorunların çözüm yolu olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır" dedi.
 

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları ile ilgili yaptırım ve Ermeni Soykırımı'nın tanınmasının yer aldığı ABD Temsilciler Meclisi'nin kararlarının reddedilmesi ve kınanması için AKP, MHP, İYİ Parti ve CHP'nin ortak imzasını taşıyan  Meclis Başkanlık Tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya sunuldu.

Tezkere, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oyları ile kabul edilirken, HDP ise "hayır" oyunu kullandı.

Bildirinin metni şöyle: "ABD Temsilciler Meclisi bir kısım çevrelerin sözde Ermeni Soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği, tezleri sahiplenmesini akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen bir karara dönüştürmesini TBMM olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz. Daha önceki yıllarda  da benzeri girişimler olmuş temsilciler meclisindeki  oylamalara  bu şekilde düşmanca  yansımamıştı.  Geçen süre içinde değişen  tarihi belgeleri değil, bu günün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş utanç verici bir siyasi zihniyettir. Alınan karar açıkça tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir. Türkiye her zaman bu iddialar karşısında arşivin açılmasını sağlamış, görevin tarihçilerde olduğunu belirtmiş,  siyasetin soysuzlaştıran girişimlerin anlamsızlığını kin ve nefret doğurucu potansiyele vurgulamıştır.

Ne yazık ki  Temsilciler Meclisi, bu kararı ile aynı zamanda kölelik karşıtı, insan hakları bildirgeleri çizgisinde değil, aksine köleci sömürgeci, çıkarcı, emperyal siyaset istikametindeki  mirasına bir katkı da daha bulunmuştur. Türkiye'yi her bir satırı ahlak, akıl, tarihi bilgiler ışığında suç olan satırlarla cüret eden bu tavrın kaynağı hiç şüphesiz sadece kirli vicdan yüküdür. Ayrıca TBMM tarihi olaylarla ve iddialarla alakalı kararlar almanın parlamentonun işi olmadığını ilkesel inanmaktadır. Öte yandan Türkiye'ye yaptırım uygulaması tehdidiyle alınan Temsilciler Meclisi kararının nezdimizdeki anlamı sadece şantaj girişimidir. Türkiye hiçbir zaman şantaja boyun eğmemiştir, bu kararı da tek vücut olarak reddettiğimizi ilgili siyasetin sahiplerine bildiririz. ABD ile Türkiye arasındaki uzun yıllara dayalı stratejik müttefikliği dostluğun, teröre karşı işbirliğinin kimi siyasetçiler eliyle sistematik bir şekilde tahrip ve yok edilme girişimleri karşı Türkiye olarak artık bıçağın kemiğe dayandığı kuvvetle ifade ediyor, iki ülke arasındaki dostluğa katkı sunmayı bir yana düşmanlığı körükleyecek bu türden kararları  ucuz çıkar hesapları alan zihniyeti ve siyaseti şiddetle kınıyor, yok hükmünde sayıyoruz. Bu düşüncelerle ABD Temsilciler Meclisinin meskür kararlarının tümüyle kınanmasını, reddini, yok hükmünde sayılmasını ve TBMM tarafından alınan kararın Resmi Gazete'de yayımlanası hususunun Genel Kurul'un tasviplerine arz ederim."

HDP: BİLDİRİLERLE TARİHSEL SORUN ÇÖZÜLMEZ
Bu arada HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç'ta yaptıkları açıklama ile tezkerenin kabul edilmesini kınadı ve destek vermemelerinin nedenlerini açıkladı.

Açıklamada, şunlar belirtildi: "Onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ve çeşitli ülke parlamentolarında tartışılan, ama ne yazık ki, kendi ülkemizin kurumlarında ve Meclisi’nde bir tabu olarak tutulan ve tartışılmayan, coğrafyamızı çoraklaştıran tüm tarihsel olayları şöyle veya böyle tüm yönleriyle tartışıp açığa çıkaramadığımız her gün ülkemize ağır toplumsal ve siyasal bedeller ödetmektedir.

"Tarihsel ve siyasal sorunlarımızın Türkiye’de ve tarihimizle yüzleşme bağlamında ele alınmaması, sorunların uluslararası boyutlara taşınmasına, topraklarımızdaki sorunların küresel güçler ve devletler tarafından kendi amaçları yönünde kullanılmasına yol açmaktadır. Bu bir kez daha açığa çıkmıştır.

"HDP olarak tarihte yaşananların, iç siyasette iktidarların kendi pozisyonlarını sağlamlaştırma aracı haline getirilmemesi ve de facto olarak ülke dışına havale edilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

"Ortak ve eşit bir geleceği, toplumsal barışı kurmak için halkların acısı, hiçbir iktidarın çıkar aracı haline getirilmemelidir. Bildiriler hazırlayıp yayınlamak, tarihsel sorunların çözüm yolu olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır."