27 Nisan 2024 Cumartesi

ABD heyeti Ankara'da: Gündem işgal saldırısı

Seçimlerin öngününde Ankara'ya gelen ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Heyet bugün de MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar'la görüşecek. Heyetler arasındaki görüşmelerin ana gündemi ise Güney Kürdistan'a yönelik yeni işgal saldırıları.

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri dün Ankara'ya geldi. Seçimlerin öngününde önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen heyet bugün de MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapacağı ABD ziyareti öncesinde gerçekleştirilen Ankara ziyaretinde, ABD Temsilciler Meclisi heyetinde, Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üye Adam Smith de bulunuyor.

ABD VE TÜRK DEVLET HEYETLERİ SAVAŞ HAZIRLIĞI İÇİN BULUŞTU 
Görüşmenin taraflarına bakıldığında gündemin savaş olduğu anlaşılıyor. Savunma Bakanı Güler'in heyetle bugün gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada,  "Görüşmenin ikili askeri ilişkilerimizin gündeminde yer alan terörle mücadele ve ABD'nin PKK/YPG'ye sağladığı destek başta olmak üzere, F-16 tedarik ve modernizasyon süreci, Kongre onayı bekleyen tedarik projeleri gibi hususlarda milli güvenlik hassasiyetlerimizin en üst seviyede dile getirilmesi için fırsat oluşturacağı değerlendirilmektedir" denildi.

Türk devleti daha önce birkaç kez saldırı gerçekleştirdiği Güney Kürdistan'daki Medya Savunma Alanlarına yönelik yeni saldırı hazırlığında. Erdoğan, bölgeye yönelik saldırı planları için yaz aylarını işaret ederken, özellikle Hakan Fidan ve İbrahim Kalın, Güney Kürdistan'daki KDP yönetimi, Irak ve ABD ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Erdoğan, Nisan ayında Irak'a yapacağı ziyaret sonrasında 9 Mayıs'ta gerçekleştireceği ABD ziyareti ile planlanan saldırıya onay alma girişiminde bulunacak.