19 Nisan 2024 Cuma

ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması İstanbul'da protesto edildi

Emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin dostları, ABD'nin Kudüs'te elçilik açmasını İstanbul'da bulunan ABD Başkonsolosluğunun önünde protesto etti.
ABD emperyalizmi İsrail'deki büyükelçiliğini Nakba'nın 70. yılında Kudüs'e taşıyor. Filistin halkı ABD büyükelçiliğinin taşındığı bugün eylemler düzenliyor. Filistin'deki eylemlerde onlarca kişi hayatını kaybetti. Filistin'de halkın eylemleri sürerken İstanbul'da da ABD protesto edildi.
 
Emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin dostları, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti. "İsrail yıkılsın ABD defolsun, Kudüs Filistinlilerindir, Emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin dostları" pankartının açıldığı eylemde, "Deniz yolunda Filistin'in yanındayız", "Siyonist İsrail ile ilişkiler kesilsin elçi kovulsun", "Yıkılsın Siyonist İsrail devleti" ve Deniz Gezmiş'in resminin bulunduğu dövizler taşınarak, "İsrail yıkılsın emperyalist ABD defolsun", "Filistin'e özgürlük", "Nehirden denize bağımsız Filistin" sloganları atıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını Levent Dölek okudu. 70 yıl önce bugün İsrail'in kurulduğunu hatırlatan Dölek, "İsrail kurulduğu andan itibaren meşru değildi. Korsan bir oluşumdu. Çünkü Siyonist korsanların devlet ilanının hemen ardından 15 Mayıs 1948'de Filistin halkı binlerce yıldır yaşadığı topraklardan kovuldu" dedi.
 
NAKBA'DA 750 BİN KİŞİ KAÇMAYA ZORLANDI
 
Filistin halkının Nakba yani 'Büyük Felaket'te 750 bin Filistin'li, Siyonist çetelerin namluları önünde aç ve susuz bir şekilde kentlerini terk edip kaçmaya zorlandığını söyleyen Dölek, "70 yıl sonra bu uğursuz günde Amerikan Başkanı Trump, Amerikan elçiliğini Kudüs'e taşıyarak Siyonist işgalin arkasında olduğunu dünya âleme duyuruyor. Bizde burda İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu önünde dünya âleme bir kez daha duyuruyoruz ki, Filistin halkı asla yalnız değildir. Siyonist oluşumu ve onun sözde başkentini tanımıyoruz" diye belirtti.
 
MEŞRU MÜDAFA HALİNDE İRAN HALKININ YANINDAYIZ
 
Mollaların baskısına ve yoksulluğa karşı hürriyet için ayağa kalkan, bugün ise Amerikan emperyalizmi ve İsrail Siyonizmi karşısında meşru müdafaa halinde olan İran halkının da gerçek dostları olduklarını ifade eden Dölek, "Türkiye'yi yönetenler de başta İncirlik olmak üzere emperyalist üslere ev sahipliği yaparak ve NATO üyesi kalarak emperyalist saldırganlığa ortak olmaktardır. Ortadoğu, yüreği Filistinle atan, emperyalizme ve Siyonizme ise öfke duyan halkların, İsrail ve emperyalizm işbirlikçisi iktidarlar tarafından yönetildiği bir coğrafyadır" diyerek Türkiye'nin de öyle olduğunu ifade etti.
 
Dölek, Nakba Yürüşüne dikkat çekerek, "Bizler Filistin mücadelesini kendi mücadelesi bilen ve bu uğurda Filistin'de dövüşen Denizlerin yolundayız. O yüzden buradayız ve Filistin'in yanındayız. Her hal ve şart altında yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.