20 Nisan 2024 Cumartesi

AB Liderler Zirvesi öncesi Türkiye ile ilgili açıklamalar

Türkiye'ye yaptırımların görüşüleceği AB Liderler Zirvesi toplantısının başlamasının ardından AB liderlerinden Türkiye ile ilişkilere ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getiren AB Konseyi toplantısı Brüksel'de başladı. İki gün sürecek toplantılarda Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusunun yanı sıra, Belarus, Çin-AB ilişkileri, Dağlık Karabağ, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi ile tek pazar, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm gibi konular ele alınacak.

Zirvenin ilk oturumunda dış politika konuları tartışılacak. Bunlar Çin ile ilişkiler, Dağlık Karabağ, Navalnıy ve Belarus olacak.

AB liderleri bu oturumun ardından akşam yemeğine geçecek. Burada ele alınacak konu ise Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler olacak. Yemeğin ardından, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in basın toplantısı yaparak gazetecilere bilgi vermesi bekleniyor.

'DİPLOMASİ ÖNEMLİ'
AB Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklama yapan Merkel, toplantıda Türkiye ile ilişkilerin karmaşıklığının altını çizeceğini söyledi. Merkel, "Tüm zorluklara karşın AB'nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmesinde büyük çıkarı bulunmaktadır. NATO'da ortak konumundayız. Düzenli göç söz konusu olduğunda birbirimize bağımlıyız" diye konuştu.

Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerginliğin çözülmesi gerektiğini belirten Merkel, "Burada diplomasi önemli bir rol oynuyor" ifadesini kullandı.

Merkel, zirvede ayrıca AB-Çin ilişkilerinin ele alınacağını, 14 Eylül'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptıkları video konferans görüşmesi hakkında liderlere bilgi vereceğini söyledi.

'İKİ İHTİMAL VAR'
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Zirvesi'nde başta Türkiye ve Çin ile ilişkiler olmak üzere uluslararası ilişkiler konularının ele alınacağını belirterek liderlerin Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ile dayanışma sergileyeceğini dile getirdi.

Von der Leyen, "Türkiye-AB ilişkilerinde iki ihtimal var. Ya gerginlik tırmanacak, ki bunu istemeyiz, ya da gerginlik düşürülecek ve yapıcı bir ilişkiye doğru ilerleyeceğiz. Bizim istediğimiz ikincisi. Her iki ihtimalde de liderlerin önünde seçenekler bulunuyor. Biz (Türkiye ile) gerginliğin düşürülmesini, pozitif bir gündem oluşmasını istiyoruz. Bugün bu konuşulacak" dedi.

'FARKLI SEÇENEKLER BULUNUYOR'
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de AB üyesi ülke liderlerinin toplantıda uluslararası konulara odaklanacaklarına dikkati çekti.

Michel, "Özellikle Türkiye ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz’deki durum toplantının gündeminde olacak. Doğu Akdeniz'de öngörülebilirlik ve daha fazla istikrar istiyoruz. Aynı zamanda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile tam dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek istiyoruz. İlişkiler bizim için önemli. Masada farklı seçenekler bulunuyor" ifadesini kullandı.

'AB ÜYELERİ YUNANİSTAN VE KIBRIS'LA DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI'
Brüksel'de zirveyle ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim konusunda AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs'la dayanışma içinde olmalı" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz konusunda konuşan bir diğer lider olan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise "Avrupa Birliği, Türkiye'ye içerisinde yaptırımların da olduğu net bir yanıt vermeli" şeklinde konuştu.

BORELL: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN GELECEĞİNE KARAR VERMELİYİZ
AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borell de Belarus konusunda Rumların bloke ettiği yaptırımların gerçekleşebilmesi için gerekli oy birliğine ulaşmak adına çalışacakalarını belirterek Türkiye ile de ilişkilerin geleceğine karar verilmesi gerektiğini söyledi. Borell Dağlık Karabağ'ın da gündemin önemli maddelerinden biri olduğunu kaydetti.

MERKEL: TÜRKİYE İLE YAPICI BİR İLİŞKİ İSTİYORUZ
Alman Şansolye Angela Merkel de Türkiye ile yapıcı ilişkiler geliştirmek istediklerini belirterek tartışmalı sondaj faliyetlerini detaylı olarak görüşeceklerini belirtti.

Kıbrıs'ın Belarus'a ilişkin yaptırımları bloke ediyor olması da gündemimizdeki bir diğer önemli madde diyen Merkel şöyle konuştu: "Tüm bu tansiyonlara barışçıl çözümler bulmak konusunda kararlıyız. Türkiye ile ilişkimiz doğası gereği oldukça karmaşık ve zor. AB'nin Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmek noktasında son derece güçlü ortak çıkarları mevcut."

MIÇOTAKIS: TÜRKİYE DAHA FAZLA TOLERE EDİLEMEZ
Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis ise zirve öncesi açıklamasında "Türkiye'nin Akdeniz'deki aktivitileri daha fazla tolere edilemez. AB Türkiye ile nasıl bir ilişki kurulacağına karar verilmerilidir" diyerek şöyle konuştu:
"Artık bir şey son derece net: Türkiye'nin provakasyonları ve tek taraflı eylemleri daha fazla tolere edilemez. Türkiye sadece iki AB üyesinin hükümranlığını ihlal ettiği için değil, Türkiye'nin bu tavrı tüm Avrupa'nın Akdeniz'deki stratejik çıkarlarını tehlikeye attığı için. Önümüzde iki yol var; biri diyalog ve diplomasi ile iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde uluslararası hukuka saygılı adımlar atmak, diğeri ise tansiyonun yükselmesi ki bu da kaçınılmaz olarak AB'nin Türkiye konusunda gerekli önlemleri alması demek."

Miçotakis Yunanistan'ın ilk yolu tercih ettiğini ancak aynı yolu tercih etmenin Türkiye'ye ait bir karar olacağını belirterek Ankara'nın tutarlı ve istikrarlı hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

BULGARİSTAN DAĞLIK KARABAĞ'DA ACİL ATEŞKES VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN GERGİNLİĞE DAHİL OLMAMASINI İSTİYOR
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov da Dağlık Karabağ konusunda tarafları acil ateşkes çağrısında bulundu ve "Her iki ülkeyle de iyi ilişkilerimiz var. Bu gerginlikteki pozisyonumuz net: Derhal ateşkes olmasını ve üçüncü ülkelerin gerginliğe dahil olmamasını istiyoruz" dedi.