26 Nisan 2024 Cuma

Aachen'da kadın cinayetine karşı özsavunma çağrısı

Almanya'da ZORA'nın çağrısı ile düzenlenen eylemde kadın cinayetlerine karşı özsavunma talebi yükseldi.

Aachen kentinde, 20 Mayıs akşamı Jetmira adlı genç bir kadın, ayrıldığı erkek tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürüldü. Jetmira'nın katledilmesiyle Almanya'da sadece bu yıl içerisinde yaşanan kadın cinayeti sayısı 39'a yükseldi. Cinayetin ardından burjuva medya olayı "aşk cinayeti" ya da "dram" olarak sundu.

Cinayete ve burjuva medyanın tavrına tepki gösteren ZORA genç kadın örgütü, Aachen'da eylem düzenledi. Eylem, Jetmira şahsında Almanya ve tüm dünyada katledilen kadınların anısına saygı duruşuyla başladı.

Ardından, kadın cinayetlerinin sistematik doğasını ve burjuva devletin kadınları şiddetten korumakla ilgilenmediği gerçeğini ele alan konuşmalar yapıldı. Kadına yönelik şiddetin, ataerkil toplumsal düzenin sürdürülmesi için temel olduğu teşhir edildi. Kadına yönelik şiddete verilecek cevabın özsavunma ve kadın devrimi olması gerektiği vurgulandı.

Eylemde, kadına yönelik şiddeti konu alan çeşitli şiirler okundu. "Birlikte Mücadele" adlı feminist grup, Jetmira'nın öldürülmesine ilişkin bir şiirle seslendi. Öldürülen kadının arkadaşları, Jetmira'nın kız kardeşi ve çocuklarının durumu hakkında konuşarak maddi dayanışma çağrısında bulundu.

Katılımcılar, şarkılar eşliğinde birlikte yas tutarken, Latin Amerika'daki "Ni una Menos" hareketinden ezgiler de yankılandı. Aynı zamanda, afişler, mumlar ve çiçeklerle bir anıt inşa edildi.

Eyleme katılan genç kadınlar, her bir kadın cinayetini politik olarak ele almanın önemini vurguladı. Bir erkek bir kadını öldürdüğünde, buna karşılık vermeyi ve özsavunmayı hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirttiler. Kadın cinayetlerine karşı sokaklarda daha fazla görünerek, bu tür saldırıların cevapsız kalmamasını sağlamak için mücadele edeceklerini dile getirdiler. Kadınların ataerkil ve kapitalist düzende ölmek zorunda olmadığı günlere kadar mücadelelerine devam edeceklerini ilan ettiler.