20 Nisan 2024 Cumartesi

A101'den kadın işçiye: Kadınlığını kullan

A101 markette çalışan bir kadın işçi, raf ömrü geçen ürünleri "Kadınlığı kullan" denilerek satmaya zorlandı. Kadın işçi, iş yerindeki baskıya dayanamadığı için işten ayrıldığını belirtti.  

Zincir marketlerde işçilerin ağır çalışma koşulları, mobbing ve ürünlerin satışı için baskılar sürüyor. A101'de peş peşe ortaya çıkan skandallara bir yenisi daha eklendi. Bu kez de son kullanma tarihi (SKT) gelmiş ürünlerin satılabilmesi için kadın çalışana "Kadınlığını kullan" baskısı yapıldı. Zonguldak'ta A101 Yeni Mağazacılık A.Ş.'de çalışan bir kadın işçi, kısa süreli çalışmasına rağmen yaşadığı mobbinge dayanamayarak işten ayrıldığını söyledi.

İleri Haber'den Ayşenur Önal'a yaşadıklarını anlatan kadın işçi, "İşi bıraktım, çünkü rahatsız ettiler beni, huzursuz oldum. Diğer yerlerde bu kadar baskı var mı bilmiyorum ama son kullanma tarihi gelmiş ürünleri satma konusunda sıcak satış performansı bekleniyor. A101 çalışanın yükselmesi ve orada barınması tamamen sıcak satışına bağlı. Bazı ürünler vardır raf ömrü 1 hafta öncesinden kalkar, peynir gibi. Son güne kadar onu tutup, son güne kadar satmak zorunda bırakıldığımı biliyorum. 'Yalvar yakar, bir şekilde sat' deniliyor. 'Kadınlığını kullan yine sat' denilerek SKT satışı yapmamız istendi" dedi.

Yaşadığı mobbinge rağmen çalışmaya devam ettiğini söyleyen işçi, "Şaka sandım ve anlamlandıramadım ama sonra baktım gerçekten her gün SKT yaptırıyorlar. Ekmeği bile zorla satıyorum. İnsanlar normal ekmek yiyorum diyor ama 'Ne olur bunu alır mısınız?' demek zorunda kalıyorsunuz. Ben o yapıda bir insan olmadığım için ağır geldi, bu şekilde konuşmak, yalvarmak" diye konuştu.

Satılmayan ürünlerin fireye yazıldığını ve çöpe atıldığını ya da imha edildiğini belirten işçi, "Fire oranları yükseldiği zaman mağaza etkileniyor. Bu sebepten dolayı da mağaza içinde baskı oluşuyor. Belki daha fazla bir şey yaptırılanlar vardır, kadın-erkek fark etmez, bu yaşanılan yukarıda koltukta oturanla alakalı" sözlerine yer verdi.