3 Mayıs 2024 Cuma

A101 ve ŞOK marketler önünde eylem

A101 ve ŞOK marketleri önünde açıklama yapan Sosyal-İş Sendikası, iş cinayetlerine karşı örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. A101'de yaşanın organize bir iş cinayeti olduğunun altını çizen sendika başkanı Ağırbaş, "Sendika gelecek, iş cinayetleri ve kölelik sona erecek" dedi. 

İstanbul'un Esenler ilçesinde çalıştığı A101 marketinin deposunda çıkan yangında dumandan zehirlenerek hayatını kaybeden 26 yaşındaki işçi Muhammet Ali Yaşar için DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası tarafından basın açıklaması yapıldı. 

Bugün, İstanbul'da Şok Marketleri Genel Müdürlüğü önününde işçilerin sömürülmesine karşı eylem yapan ve örgütlü mücadeleye çağıran Sosyal-İş üyeleri, ardından A101'in İstanbul Genel Müdürlüğü önünde, iş cinayetinde katledilen Muhammet Ali Yaşar'ı da andı. Açıklamada "Karşımızda, neredeyse titizlikle planlanmış diyebileceğimiz bir cinayet bulunuyor" denildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş'ın da katıldığı eylemde, "Muhammet Ali Yaşar'ın ölümü iş cinayetidir! Sendika gelecek iş cinayeti ve kölelik sona erecek" yazılı pankart açıldı. 

BAŞ: YAPMAMIZ GEREKEN ÖRGÜTLENMEK
Eylemlerde söz alan Baş, Türkiye'de yaşanan bütün sorunların aynı kaynaktan beslendiğini söyledi. Ülkeyi yönetenlerin bir avuç zengini daha zengin etmek için milyonlarca insanı açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum eden bilinçli politikalar yürüttüğünü kaydeden Baş, "Bugün Türkiye'de patronların kölelik sistemini inşa ettiği bir örnekle karşı karşıyayız" dedi. 

Yapılması gereken ilk şeyin işçilerin, emekçilerin, yoksulların örgütlenmesi olduğunun altını çizen Baş, "Patronlar onları sendikasız, örgütsüz çalıştırarak istediği her şeyi yaptırabileceği bir zihniyetle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. 

'BU BİR İŞ CİNAYETİDİR'
Basın metnini okuyan Sosyal-İş İstanbul Şube Başkanı İlhan Ağırbaş, "Karşımızda, neredeyse titizlikle planlanmış diyebileceğimiz bir cinayet bulunuyor. Uzun mesai saatlerinin getirdiği yorgunluğu, güvencesiz istihdamı, iş güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmayışını, düzenli denetimlerin yapılmayışını yan yana koyduğumuzda bir iş cinayetinin gerçekleşmesi için tüm koşulları sağlamış oluyor patronlar. Tıpkı geçtiğimiz hafta A101 patronunun yaptığı gibi" dedi.

Dünyanın en büyük 250 market zinciri arasına giren A101'in karına kar katarak büyüyebilmek için işçinin canını hiçe saydığını kaydeden Ağırbaş, "Yalnızca mayıs içinde iş cinayetlerinde 167 işçi kardeşimizi kaybettik. 2022'nin ilk 5 ayında, yani sadece 151 günde en az 646 işçi hayatını yitirdi. Bunu kabul etmek mümkün mü! Göz göre göre bir vahşeti, kurbanları gün be gün artan bir katliamı seyrediyoruz adeta! Sermayenin vurdumduymazlığı, kâr hırsı ve zenginliklerini yaratan emekçilere zerre kadar önem vermeyişi sonu gelmeyen bir barbarlıkla sonuçlanıyor" dedi. 

'SENDİKA GELECEK, İŞ CİNAYETLERİ VE KÖLELİK SONA ERECEK'
İş cinayetlerine ve hak gasplarına karşı örgütlü mücadelenini önemine dikkat çeken Ağırbaş, Sosyal-İş'te birleşme çağrısı yaptı. Ağırbaş, "Muhammet Ali Yaşar kardeşimizin ölümü iş cinayetidir! Sendika gelecek, iş cinayetleri ve kölelik sona erecek" dedi.