17 Mayıs 2024 Cuma

A101 işçisi doğum iznindeyken Kod-48 ile işten atıldı

Adana'da A101 işçisi doğum izni aldığı halde Kod-48'le işten atıldı. Mağaza Market-Sen "Adana'da hukuksuzca işten atılan A101 işçisinin yanındayız. Atacağı tüm adımlarda birlikte olacağız" dedi.

Adana'da A101 işçisi doğum izni aldığı halde "İşverenden izin almadan devamsızlık" anlamına gelen Kod-48'le işten atıldı.

Mağaza Market-Sen yaptığı açıklamada, yasalar gereği 8 hafta doğum öncesinde, 8 hafta da doğum sonrasında olmak üzere hamile işçilerin toplam 16 hafta doğum izni hakkı bulunduğunu hatırlattı. Buna rağmen işçinin hamileliğinin 8. ayına kadar çalıştığı belirtilen açıklamada, doğum izni kullanalı 1 ay olmuşken hakları hiçe sayılıp, Kod-48 bahanesiyle işten atılan işçi hakları için mücadele edeceğini belirtti.

Açıklamada, "Mağaza müdürü işçinin iznini işletmeye bildirmedi. Durumu fark eden işçi kendisi bildirimde bulundu. Şirket merkezinden aldığı yanıt ise 'yapacak bir şey yok' oldu. İşçi hakkı yiyen bu işletme, önüne çıkan her fırsatı değerlendiriyor. Doğum izninde 1 yılını doldurup kıdem tazminatı alacak işçinin, kıdem hakkına el koydular. İşçiyi işsiz bırakarak doğum sürecinde kazanacağı haklara el koydular" denildi.

Mağaza Market-Sen, "A101 her türlü işgüzarlığı yaparak işçilerin haklarını ellerinden almaya çalışıyor. İşçileri kölece çalıştırmaya, ağalıkla yönetmeye, dilediği zaman kodlara başvurarak işten çıkarmaya çalışıyor" diye belirtildi.