19 Nisan 2024 Cuma

9 Kürt partisi anadil platformu kurdu: Her yerde Kürtçe konuşalım

Kürtlerin ulusal birliklerinin gündemde olduğu bir dönemde 9 Kürt partisi, Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla ortak bir platform kurdu. Ortak açıklamada, asimilasyona karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Diyarbakır'da bir araya gelen Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (KDP-B), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi temsilcileri, Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla ortak bir platform kurdu.
 
Açıklamaya, DBP İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek, HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, KDP-Türkiye Başkan Yardımcısı Şerefhan Cizîrî, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, İnsan ve Özgürlük Partisi Başkan Yardımcısı Sedat Doğan, PSK Genel Başkanı Mesut Tek, PAK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba katıldı.
 
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen 9 partinin temsilcileri, yaptıkları açıklamayla platformu deklare etti. Kürtçe'nin Kurmancî lehçesindeki metni ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kırmançkî metni ise Azadî Hareketi'nden Sıtkı Zilan okudu.
 
'IRKÇI SİYASETİ TEŞHİR ETMEK İÇİN'
 
Ortak açıklamada, "dilimizin kanseri" olarak tanımladığı asimilasyona karşı birlikte ses vermek için 9 parti ile bir araya geldikleri kaydedilerek, eğitim hayatından, ekonomik sosyal hayatın Türkçe üzerinden sürdürme politikaları olduğu belirtildi. Açıklamada, "Türk rejiminin 100 yıllık ırkçı siyaseti olduğunu teşhir etmek ve halkımızı aydınlatmak için bir aradayız" denildi.
 
"Bizler, 'Bugün dilimiz yarın milletimiz yok olacak' şeklinde yüzleştiğimiz derin ve kanayan yaramızı birlikte nasıl sarabiliriz sorusuna yanıt bulabilmek için bir aradayız" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Siyasal, sivil kurumlarıyla, aydın, sanatçı, melleleriyle ve halkımızla dilimiz (Kurmanci, Kırmançkî) üzerindeki asimilasyona karşı yakın ve uzun vadede yapacaklarımızın belirlenmesi için bir aradayız."
 
KAMPANYAYA ÇAĞRI
 
Evde, sokakta, dolmuşta, otobüste, hastanede Kürtçe (Kurmancî, Kırmançkî) konuşarak halkı konuşmaya çağırmak için ortaklaştıklarının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bizler, dil konusunda uzman olan kurum ve şahsiyetlerimizin bir araya gelip yaratıcı, kapsayıcı, uzun soluklu görüş-öneri-projelerle ortak sinerji yaratmalarına zemin hazırlamada destek olmak istedik. Bizler, televizyon, radyo, gazete gibi kurumları, aydın ve yazarlarımızı bu kanayan yaramızda ortak bir çağrıyla dikkatlerini yoğunlaştırmak ve özel programlarla, yazınsal faaliyetle kampanyaya katkıda bulunmaya çağırmak istedik."
 
Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:
"Sosyal kanser asimilasyona karşı halkımızın feryadını başta Birleşmiş Milletler UNESCO olmak üzere dünya kamuoyuna duyurmak için Türkiye kamuoyunu ve vicdan sahibi herkesi hareket ettirmek için bir araya geldik. Bizler tüm bunlarla, sivil ve siyasal kadrolarımız ve en önemlisi halkımızla demokratik kültürün ve ulusal ittifakın iklimini güçlendirmeye katkıda bulunabilmek için bir aradayız. Bu adımın bu yönde atılmış son değil, başlangıç adımı olmasını diliyor ve bunun için çabalayacağız."