19 Mayıs 2024 Pazar

'84 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan tahliye edilsin'

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Konak eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde, 84 yaşında ve 25 yıldır tutsak olan Mehmet Emin Özkan'ın tahliye edilmesi çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Çiçek, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Mehmet Emin Özkan'ın 1996 yılında 2 itirafçı ifadesi ile tutuklandığını belirtti. İtirafçıların ifadelerini geri çekmelerine rağmen ağır müebbet hapse mahkum edildiğini kaydeden Çiçek, Özkan'ın davasının yeniden görüldüğünü ifade etti. Çiçek, Özkan'ın en son 16 Eylül'de hakim karşısına çıktığını ve ağır hasta ve ileri yaşta olmasına rağmen tahliye edilmediğini söyledi.

Çiçek, "1996 yılından bu yana, 25 yıl cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan 84 yaşında olup kronik kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak sorunları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi hastalıkları mevcuttur. Yine hastalıkları ve yaşı nedeniyle yeme, içme, banyo gibi temel ihtiyaçlarını giderememektedir. Tutukluluğundan bu yana 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez anjiyo olmuştur. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nin 2015 yılında vermiş olduğu yüzde 87 engelli raporuna rağmen, ATK tarafından R Tipi Cezaevinde 1 ay süreyle gözlem altında tutulmalıdır, şeklinde bir karar verilmiş ve yapılan infaz erteleme başvurusuna ise olumlu ya da olumsuz herhangi bir dönüş olmamıştır" dedi.

İnsan hakları savunucuları olarak yetkililere seslenen Çiçek, "Mehmet Emin Özkan'ın başına gelebilecek olumsuzluklardan sorumlusunuz. Bir an önce Özkan tahliye edilsin" çağrısı yaptı.