7 Mayıs 2024 Salı

81 il valisine 'denetimleri artırın' uyarısı

Uyarılara rağmen alınan "normalleşme" kararının ardınan koronavirüs vaka sayısında artış oldu. İçişleri Bakanlığı, vaka sayısının düşürülmesi için denetimlerin arttırılması, ceza verilmesi için valiliklere yazı gönderdi.

Hükümetin 'Normalleşme' uygulamalarının artından koronavirüs (Covd-19) vakalarının yeniden yükselişe geçmesini "kurallara uyulmaması" nedeniyle arttığını savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, valiliklere, Jandarma Genel Komutanlığı'na ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne restoran, lokanta, kafeterya ile konaklama tesislerinin denetimi için yazı gönderdi.

30 Mayıs-11 Haziran arasında koranavirüs vaka sayısı binin altına düşerken "kontrollü normalleşme" sürecine geçişle birlikte 12, 13, 14 Haziran'da vaka sayılarının bin 562'ye çıktığı vurgulandı. Sayılardaki artışın "normalleşme" uygulamaları nedeniyle olmadığını "kurallara uyulmamasından kaynaklandığı" savunulan yazıda, mesafe kuralı, lokanta, restoran, kafelerin haftada en az 2 kez denetlenmesi, akşam saatlerinden itibaren eğlence mekânlarına dönüşebilecek yeme içme yerlerinde denetimlerin arttırılması istendi.

İçişleri Bakanılığı yazısında, sosyal medyaya da yansıyan mimbüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarındaki kalabalıklara değinilmedi. "Normalleşme" kapsamında alınan kararlar doğrultusunda toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe sağlanarak uygulanan oturma planı kaldırıldı. Bu konuda önlem alınmazken, bakanlık yazısında Alo 155, 156 ve 112 gibi numaralarının aranarak kafe, lokanta, restoran gibi işletmelerin ihber edilmesi istendi.