20 Mayıs 2024 Pazartesi

78'liler Girişimi: Kaypakkaya'nın rolünü unutmak mümkün değildir

78'liler Girişimi, İbrahim Kaypakkaya'ya ilişkin yaptığı açıklamada, "Milliyetler meselesi ile Kürt halkının kendi kaderini belirlemedeki tezlerinin tarihsel önemini, teorik rolünü ve bu birikimlerin yıllara yayılan etkisini unutmak mümkün değildir, unutmamak gerekir" dedi.
78'liler Girişimi, 40. ölüm yıl dönümünde İbrahim Kaypakkaya'yı andı. 
 
Yazılı açıklama yapan 78'liler Girişimi, İbrahim Kaypakkaya'nın 18 Mayıs günü, Diyarbakır Cezaevi'nde ağır işkenceler sonucunda yaşamdan koparıldığını belirtti. 
 
Açıklamada, "İbrahim Kaypakkaya'nın Kemalist hareketi ele alışı, bir resmi ideoloji eleştirisinin ötesinde devletin tarihsel pratiğinin çözümlemeleri şeklindedir. Onun Kemalizm ve Ulusal Sorun'a ilişkin tespitleri tarih tezleridir. Milliyetler meselesi ile Kürt halkının kendi kaderini belirlemedeki tezlerinin tarihsel önemini, teorik rolünü ve bu birikimlerin yıllara yayılan etkisini unutmak mümkün değildir, unutmamak gerekir" denildi.
 
Yine Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşete karşı Kürt halkının en özverili devrimcilerinden Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner'in insanlık mücadelesinin unutulmaması gerektiğini kaydeden 78'liler Girişimi, 18 Mayıs 1978'de yaşamını yitiren Haki Karer ile 13 Mayıs 1978'de yaşamını yitiren Armenak Bakırcıyan'ı da andı.