736. F Oturması'nda Süleyman Horoz'a özgürlük istendi
736. F Oturması eyleminde 3 Şubat'ta sosyalistlere dönük siyasi kırım saldırısında gözaltına alınarak tutuklanan hasta tutsak Süleyman Horoz'un sağlık durumuna dikkat çekilerek Horoz'un ameliyat hazırlığındayken tutuklandığı belirtilerek sağlık ve yaşam hakkı için bir an önce tahliye edilmesi istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları talebiyle gerçekleştirdikleri F Oturması eyleminin 736. haftasında 3 Şubat'ta sosyalistlere dönük siyasi kırım saldırısında gözaltına alınarak tutuklanan hasta tutsak Süleyman Horoz'un sağlık durumunu aktardı.
Basın metnini okuyan İHD Eş Genel Başkanı Oya Ersoy;Marmara 6 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Horoz'un böbrekte kitle, safra kesesi taşı ve safra kesesi iltihabı hastası olup, bu haftalıklara bağlı şiddetli ağrılar ve kilo kaybı yaşadığını, hastalıklarına uygun diyet beslenmesi ve acilen safra kesesi ameliyatı olması gerektiğini ifade etti.
'AMELİYAT HAZIRLIĞINDAYKEN TUTUKLANDI'
Ersoy, Süleyman Horoz'un kızının anlatımlarını şu şekilde aktardı: "3 Şubat'ta gözaltına alınıp tutuklanan babam, tutuklanmadan 10 gün önce İstanbul'da metroda fenalaşmış. Hastaneye kaldırmışlar. Ben de yanıma Ankara'ya getirdim. Safra kesesi taşı ve iltihabı nedeniyle şiddetli ağrıları vardı. Ankara'da tedaviye başladık, safra kesesi ameliyatla alınacaktı. Doktoru, 'Ameliyatın hemen yapılması gerekiyor, iltihap pankreasa sıçrarsa hayati tehlike oluşturur' dedi. Ameliyat hazırlığı sırasında yapılan tetkiklerde ayrıca böbreğinde bir kitle tespit edildi. Bu kitle ile ilgili hastane randevusunun olduğu gün tutuklandı babam."
'TAHLİLLER YAPILMADIĞI İÇİN TEŞHİS KONAMIYOR'
Horoz'un safra kesesi rahatsızlıkları nedeniyle özel beslenmesi gerektiği ve hapishane koşullarında bunun sağlanmadığına dikkat çekilen aktarım şöyle devem etti: "Fenalaşınca hastaneye götürülmüş. Tahliller yapılmış ve MR için sevk edileceği söylenmiş. Hastane MR randevusu tam görüş gününe denk geldiği için gidemedi. Babamı en son gördüğümde, çok zayıflamıştı, çok tedirgindi. Doktor babama Pankreasta büyüme var, ancak tahliller yapılmadan net bir teşhis konulamaz demiş. Bu belki de iltihabın pankreasa sıçraması ve hayati tehlike doğduğu anlamına geliyor.
'BİR AN ÖNCE AMELİYAT OLMALI'
Tedavisi kesintiye uğradığı için babamın yaşamı risk altında. Tutuklanınca tedavisi yarım kaldı. Bir an önce ameliyat olması gerekiyor. Böbrekte tespit edilen kitlenin de ne olduğunun anlaşılması ve gecikmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Ancak hapislik koşullarında bunlar çok zor. Bu nedenle, geç olmadan, yetkililerden babamın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını istiyoruz."
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Ersoy, sözlerini şu şekilde bitirdi: "736. F OTURMASI kapsamında bu hafta; ağır hasta mahpus Süleyman Horoz ve hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan bütün hasta mahpusların, serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."