5 Mayıs 2024 Pazar

7 Eylül'de bilirkişi heyeti Akbelen'de keşif yapacak

Akbelen'de, 7 Eylül günü bilirkişi heyeti keşif yapacak. İki ayrı mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen şirketin çalışmaları sürdürdüğünü kaydeden İkizköylüler, dayanışmaya çağırdı. 

7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü'nde, Akbelen ormanında açık maden işletme izninin iptali için açılan davada bilirkişi keşfi yapılacak.

Akbelen ormanının kömür madeni için yok edilmek istenmesine karşı İkizköylüler direnişe başlamıştı. Aynı zamanda da hukuki süreç yürütülüyordu. 12 Ağustos günü mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu kararın ardından İkizköylüler ve Akbelen gönüllülerinin, çadırlı nöbete devam edip etmeyeceği merak konusu olmuştu. Nöbetin devamlılığı konusunda gelen soruların ardından köylüler ve gönüllülerden; hukuksuz ilerleyen termik santrallere hiçbir güvenlerinin kalmadığına, mahkemeden nihai karar çıkana kadar nöbeti sürdüreceklerine dair açıklama gelmişti.

ŞİRKET, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMALARA DEVAM ETTİ
Devam eden iki ayrı davada yürütmenin durdurulması kararı verilmesine rağmen YK Enerji şirketi, bir kısmı arkeolojik kazı alanı olan bölgede kömür çıkarma çalışmasına devam etti. Mahkemenin durdurma kararına rağmen bu kararı yok sayarak çalışmaya devam eden hukuksuz şirketi, İkizköylüler ve Akbelen çadırlı nöbetinde kalanlar gerekli yerlere şikayet ettiler.

7 EYLÜL'DE KEŞİF İÇİN BİLİRKİŞİ HEYETİ GELECEK
Öte yandan bilirkişi heyetinin tarihi ilk olarak 30 Temmuz olarak belirlenmiş, İkizköylülerin daha geniş bir bilirkişi heyeti talebi doğrultusunda yapılan itirazla birlikte Orman Genel Müdürlüğü ve davaya taraf olan YK Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. de bazı itirazlarda bulunmuş, bu nedenle 30 Temmuz'da yapılacak bilirkişi keşfi iptal edilmişti.

'ORMANLAR SERMAYE DEĞİL YAŞAM ALANIDIR'
7 Eylül Salı günü saat 13.00'te Akbelen ormanına bilirkişi heyeti keşif için gelecek. İkizköylüler, "7 Eylül'de Akbelen Ormanı'nda bir aradayız. Akbelen Ormanı'nda Açık Maden İşletme İzni'nin iptali için açtığımız davada bilirkişi keşfi sırasında hep birlikte #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyoruz. Destekleriniz çok önemli, lütfen bu çığlığa siz de katılın!" çağrısı yaptı. "Yaşamı savunmaya dair şenlik ateşimizi bir kez daha Akbelen'de yakacağız, ormanların sermaye değil yaşam alanı olduğunu hep birlikte haykıracağız!" ifadelerini kullandılar. 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü'ne de dikkat çekerek kömürün bir gelecek olmadığını, termik santrallerin halkı zehirlemeye devam ettiğini ve Akbelen Ormanı'nın bu bağlamda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdiler.