17 Mayıs 2024 Cuma

'68 yaşındaki hasta tutsak Çakal tahliye edilsin'

İHD İzmir Şubesi, Şakran 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde bulunan 68 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Çakal'ın tahliye edilmesini istedi.

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında 68 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Çakal'ın tahliye edilmesini istedi.

İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Çiçek'in okuduğu basın açıklamasında, Şakran 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde bulunan müebbet hükümlüsü hasta tutsak Ahmet Çakal'ın 68 yaşında olduğu ve 27 yıldır tutsak olduğunu belirtti.

Ahmet Çakal'ın varis, boyun fıtığı, gastrit, uyku bozukluğu, kaşıntı, vücutta yağ kistleri gibi hastalıkları varken süreç içinde 2. Tip diyabet (şeker hastalığı), akciğer (hafif amfizem), prostat büyümesi hastalıkları oluştuğunu kaydeden Çiçek, "Ahmet Çakal, vücudunun şişmesi nedeniyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiş; yapılan tetkikler sonucu mide kanseri teşhisi konmuş ve tıbbi onkoloji bölümünce kemoterapi uygulanması kararı verilmiştir. 25.05.2021'de verilen 2004157557/ 32422523 nolu raporda tıbbi onkoloji bölümü, kemoterapi süresince cezanın tehirinin uygun olacağı kararında bulunmuştur" dedi.

Çakal'ın durumunun gittikçe ağırlaştığına dikkat çeken Çiçek, "Kemoterapi sonrası kişinin bağışıklığının zayıflayacağı, hastalıklara açık olacağı, birçok olumsuzluklar yaşayacağı (kusma, bayılma, halsizlik, hareket kısıtlılığı gibi) kesindir. Normal yaşam da bile kemoterapi alan kişilerin hijyen, beslenme, dinlenme ve diğer kişilerle temasına azami özen gösterilirken hapishanede olan bir kişinin bu süreçten daha olumsuz çıkması muhtemeldir. Kaldı ki Covid-19 pandemisinin halen devam ettiği düşünüldüğünde her kemoterapiye gidiş gelişte 14 gün karantina süreci yaşama zorunluluğunun olması, bakıma ihtiyacı olduğu bu dönemde tek başına kalması, hareket kısıtlılığı, gerektiği gibi beslenememesi gibi sağlığını olumsuz etkileyecek bir durum yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

Çiçek, "Ahmet Çakal'ın durumunun daha kötüye gitmemesi ve alacağı tedavinin olumlu etki etmesi için ailesinin bakımına ihtiyacı vardır. O nedenle kötü sonuçla karşılaşmadan Ahmet Çakal tahliye edilmelidir" diye konuştu.