3 Mayıs 2024 Cuma

'6284 Naciler için değil kadınlar için uygulansın'

6284'ün kayyum Naci İnci için uygulanmasına karşı çıktıkları için haklarında dava açılan kadınlar bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesi açıklama yapan kadınlar, 6284'ün kayyum rektörler için değil kadınlar için uygulanması gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektör Naci İnci 2021'in Ocak ayından bu yana devam eden direnişe katılan 14 öğrenci hakkında 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası'nı suistimal ederek tedbir kararı aldırmıştı. Buna karşı 6284'ün kadınlar için uygulanması gereken bir yasa olduğuna dikkat çeken ve "Katledilen kadınlar isyanımızdır, 6284 senin mi sandın" diye eylem yapan 8 öğrenci hakkında gösteri kanuna muhalefet ve kamu malına zarar suçlamalarıyla dava açıldı. 8 kişi bugün davanın ilk duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "Katledilen kadınlar isyanımızdır! 6284'ü Naci için değil kadınlar için uygulatacağız" pankartının açıldığı eyleme, Özgür Boğaziçi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Kadın Hareketi ve Kadın Meclisleri katıldı. Eylemde, "Katil vuruyor, devlet koruyor", "Gelsin Naci, gelsin devlet, inadına isyan, inadına özgürlük" ve "6284 Naciler için değil kadınlar için uygulansın" dövizleri taşındı.

'KADINLAR KATLEDİLİRKEN SESSİZ KALAN DEVLET ÖĞRENCİLERE SALDIRIYOR'
Öğrenciler adına söz alan Beliz İnce, siyasi iktidarın kendilerine açlık, ölüm ve sefaletten başka bir şey sunmadığını, buna direnenleri ise mahkemelerde yargıladığını anlattı. 6284'ün kadınlar için uygulanmazken kayyum rektör Naci İnci için uygulandığına dikkat çeken İnce, buna tepki gösteren kadınlara ise dava açıldığını kaydetti. İnce, 2021'in Ocak ayında başlayan Boğaziçi Direnişi boyunca öğrencilerin işçiler, kadınlar ve tüm direnenlerle mücadeleyi büyüttüklerini ifade etti. Kadınlar katledilirken hiçbir şey yapmayan polislerin öğrencilere tüm gücüyle saldırdığını belirten İnce, direniş boyunca 13 öğrencinin tutuklandığını, yüzlercesinin ise gözaltına alındığını hatırlattı.

İnce, şöyle devam etti: "Sadece 2022'nin Ocak ayında 26 kadın katledildi, 28 kadının ölümü ise şüpheli. Devletin kadın cinayetleriyle mücadele alanında başlıca çalışmaları ise İstanbul sözleşmesinden çekilmek, 6284'ü uygulamamak, Diyanet'in verdiği fetvalarla erkek egemen zihniyeti meşrulaştırmaktır. Bunun en açık itiraflarından biri ise kadınlar katledilene dek uygulanmayan 6284 tedbirlerinin Kayyum Naci için 2'si tutuklu 14 öğrenci hakkında uygulanmasıdır. Biz kadınların katledilmemek için aylarca beklediği tedbirlerin, Saray'ın kuklası kayyum Naci için günler içinde çıkarılmasına karşı eyleme geçerek 'Katledilen kadınların kanı elinizde' dedik, bugün bizi bu yüzden yargılamak isteyenlere isyanımız."