18 Mayıs 2024 Cumartesi

600 ton asbest barındıran gemi Haziranda geliyor

Tartışmalara neden olan 600 tonluk asbest barındıran NAe Sao Paulo gemisi, tüm itirazlara rağmen Haziran ayında Aliağa'ya geliyor. 

Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren ve içerisinde 600 ton asbest barındıran uçak gemisi NAe Sao Paulo'nun, sökümü için Haziran ayında Aliağa'ya gelmesi bekleniyor. 

Türkiye'de Avrupa Birliği kriterlerine göre söküm yapan 43 tesis var ve bunların 8'i Aliğa'da. Tesisler denetlenmiyor. 10 yaşında olan geminin ne tür tehlikeli maddeler içerdiği henüz açıklanmadı.

TÜRKİYE'DEN ÜÇ FİRMA İHALEYE GİRDİ
1963'te Fransız donanmasında Foch adıyla görevine başlayan ve 2000 yılında Brezilya'ya satılarak NAe Sao Paulo ismini alan uçak gemisi 21 yıl ülkenin amiral gemisi olarak dünya denizlerini dolaştı. Hurdaya ayrılan uçak gemisini geri dönüşüm için İzmir'de Aliağa'da faaliyet gösteren üç firma ihaleye girdi. Uçak gemisini bir milyar 880 bin ABD doları karşılığında SÖK Denizcilik adına Rio de Janeiro'da faaliyet gösteren Cormack Marítima satın aldı. Firma, geminin Haziran ayında sökülmek üzere Aliağa'ya gönderileceğini belirtti. Gemi, asbestin yanısıra birçok zehirli madde barındırıyor.

60'LI YILLARDA ASBEST ÇOK YOĞUN KULLANILIYORDU
1963'lı yıllar asbest kullanımının hem çok yoğun hem de zararlarının bilinmediği yıllar. Dolayısıyla geminin yapım yılı göz önünde bulundurulduğunda asbest ve radyoaktivite dahli olmak üzere önemli miktarda tehlikeli atık ve zararlı atık içerdiği; savaş gemisi olması itibariyle de nükleer denemelerde kullanıldığı belirtiliyor. 

GEMİDE 600 TON ASBEST BULUNUYOR
32 bin 800 ton ağırlığında olan geminin içerisinde yaklaşık 600 ton asbest bulunduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, gemi Aliağa'da sökümünün yapılmasıyla yaşamına geri dönülemez zararlar vereceği yönünde uyarıyor.