25 Nisan 2024 Perşembe

6. yılında ezgilerle Gezi isyanı

Gezi, bu toprakların en büyük onur ve özgürlük isyanı. Milyonlar sokağa çıktı, AKP iktidarının yasaklarına, zorbalığına karşı omuz omuza direndi. İsyan, kendi ezgilerini de yarattı..
Gezi, bu ülkenin onur ve özgürlük isyanı. Ülke halklarının 7'den '70'e her dilden, dinden, düşünceden farklılıklarıyla bir araya geldiği bir isyan.
 
Bugüne kadar var olan ezberlerin tümünü bozan, sanatan edebiyata, yaşam tarzına kadar herkesi değiştiren, değişime zorlayan bir direniş. 
 
Gezi isyanı 6 yaşında...
 
İşte, Gezi isyanının ilham verdiği yaratıcılıkla doğan ezgiler:
 
Gezi direnişinin 3. gününde Duman'ın "Eyvallah" şarkısı isyanın simgesi oldu. "Biberine gazına, jopuna sopasına, tekmelerin hasına eyvallah eyvallah" sözleriyle Gezi'nin ruhunu en iyi anlatan ezgilerden...
 
 
Durduramayacaklar halkın coşkun akan selini... BEKSAV'a bağlı çalışmalarını yürüten Vardiya Müzik Topluluğu'nun Gezi isyanı için uyarladığı marş...
 
 
Gezi Parkı için sokağa çıkan milyonlara "çapulcu" diyen iktidara yanıt, Gezi'nin diliyle yanıt verildi: Hepimiz çapulcuyuz. Boğaziçi Caz Korusu'nun sözlerini yeniden yazdığı şarkı yaptığı göndermeler ile direnişin rengi oldu.
 
 
Dönemin Başkanı Erdoğan, sık sık Gezi direnişini ve isyan için sokağa çıkanları hedef aldı. "Ben tek bir şey söyleyeceğim, tencere tava hep aynı hava" diyen Erdoğan'a Gezi'nin en güzel enstrümanları olan tencere ve tavaların kullanıldığı ezgilerle yanıt verildi. Kardeş Türküler, Tencere tava havası" ile milyonların, sözünü söyledi.
 
 
Sokakta direnenler, iktidarın zoruna ve zorbalığına karşı, umudunu, öfkesini yaratıcılığıyla birleştirdi. Yeni direniş araçları yaratıldı. İsyanda yer alanlar kendi ezgilerini yazdı, seslendirdi. Bunlardan biri de "Sık bakalım, sık bakalım biber gazı sık bakalım. Kaskını çıkar, jopunu bırak delikanlı kim bakalım"
 
 
Sokakta birlikte direnenler, ezgilerini de birlikte söyledi...
 
 
Haydi Barikata... Bandista'nın orjinal hali A las barricadas'a dayanan marştan Gezi'ye uyarlıdığı marş, barikatların vazgeçilmezi oldu.
 
 
İsyan sürerken çıkan ezgilerden biri de Hakan Vreskala'ın koro şefliğini yaptığı, direnişçiler tarafından söylenen "Dağılın lan"
 
 
"Boyun eğmeyenlerin şarkısı" direnişin içerisinde yer alan çok sayıda sanatçının ve Gezi isyanı sırasında oluşturulan koroların seslendiği direniş ezgisi...