5 Temmuz 2024 Cuma

6 günlük 'İradeye Saygı Yürüyüşü' başladı

Van'dan Hakkari'ye 6 gün sürecek "İradeye Saygı Yürüyüşü"nün startı verildi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Retle, inkarla, baskıyla Kürdistan'ın hiçbir yerinde hiçbir zaman şansınız olmayacak" dedi.

Hakkari Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyum atanarak halk iradesinin gasp edilmesine karşı başlatılan "İradeye Saygı Yürüyüşü"nün Van ayağının startı verildi. Pek çok kentten yürüyüşe başlayanlar, Van'a ulaştı. Burada kitlesel bir şekilde karşılanan yürüyüşçüler Musa Anter Parkı'nda açıklama yaptı.

"Belediyeler bizimdir gasba izin vermeyeceğiz" ve "Kayyıma ve faşizme geçit yok. Halk iradesini tanıyın" yazılı döviz ve pankartların taşındığı yürüyüşe, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, milletvekilleri, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

BAKIRHAN: İRADE BEYANINA HEPİNİZ SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ
"İradeye saygı yürüyüşü" yapmak zorunda kalmalarının Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu söyleyen Tuncer Bakırhan, "Halk yöneticilerini seçiyor ama birisinin boyunu beğenmiyorlar, diğerinin gülüşünü beğenmiyorlar. Bir diğeri cumhurbaşkanın resminin önünde geçerken esas duruşa geçmemiş gibi bahaneler üretiyorlar" dedi.

Sandıktan çıkan iradeye saygı duyma çağrısı yapan Bakırhan, şöyle devam etti: "Kürtleri bu ülkenin vatandaşı olarak görüyorsanız iradelerini beyan etmişlerdir. Bu irade beyanına hepiniz saygı duymak zorundasınız. Kaldı ki iki dönem bu iradeyi gasp ettiniz, yerlerine kayyumlar atadınız. En iyi örneği Van'dır; belediyeler dünya kadar borç batağına batırılmış. Hizmet yok, göç var, işsizlik var. Alt yapı yok, su yok. Birilerine belediyenin olanakları peşkeş çekilmiş. Kürt'ün diline, kültürüne, diline, inancına, yaşamına dair ne varsa yok etmiş, gasp etmişsin. Utanmadan 'biz kabul etmiyoruz' diyorsun. Biz sana kabul ettireceğiz."

Hakkari'deki kararın geri alınması gerektiğini vurgulayan Bakırhan, "Kendinize güveniyorsanız bir seçim sonra adaylarınızla karşımıza çıkın, valilerinizle, bürokratlarınızla, kayyumlarınızla gelin propagandasını yapın. Halk kimi seçiyorsa biz de saygı gösterelim. Aksi bu ülkeye kaybettiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Bu ayıptan vazgeçilmelidir" dedi.

'İNKAR VE BASKIYLA HİÇBİR ZAMAN ŞANSINIZ OLMAYACAK'
Mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Bakırhan, "Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor, yoksulluk almış başını gidiyor, insanlar geçinemiyor, özgürlük ve demokrasi yok ama biz kayyum efendilerle uğraşıyoruz. Bu kadar Colemêrg ve Wan halkını düşünüyorsanız sınırları açın, insanlar ticaret yapsın. Sınırları açın ülke dışından insanlar Wan'a, Colemêrg'e gelsinler. Yasakladığınız yaylaları açın, insanlar tarım hayvancılık yapsın. Türkiye'nin milli gelirini adil eşit bir şekilde Kürt illerine de dağıtın, o zaman gelin yarışa girin ki insanlar desinler bu hükümet adil davranıyor. O zaman bir şansınız olabilir. Ama redle, inkarla, baskıyla emin olun Kürdistan'ın hiçbir yerinde hiçbir zaman şansınız olmayacak" ifadelerini kullandı.

Açıklama sonrası 6 gün devam edecek yürüyüşün startı verildi. Binlerce kişi, "Kayyuma geçit yok" ve "Colemêrg ya me ye" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşçüler, bugün yaklaşık 20 kilometre yürüyecek.