2 Mayıs 2024 Perşembe

'6-7 Eylül bir devlet operasyonudur'

6-7 Eylül pogromunun bir devlet organizasyonu olduğunu belirten Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, özgür ve demokratik bir ülke için mücadele edeceklerine ifade etti.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 6-7 Eylül pogromunun 66. yılına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, 6-7 Eylül pogromunda ev, işyeri, okul, kilisenin de içinde olduğu 5 bin 317 mekanın yakılıp yıkıldığını, 400 kadının tecavüze uğradığını, bazı kadınların tecavüz edildikten sonra katledildiğini söyledi.

6 Eylül 1955'te Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba atıldığı şeklindeki yalan haber üzerine ellerinde Türk bayraklarıyla kamyonlarla taşınan kalabalık grupların başta Rumlar olmak üzere Yahudi, Ermeni, Müslüman olmayanların ev ve işyerlerine saldırdığını hatırmatan Antmen, "Yeşilköy'den Nişantaşı'na, Aksaray'dan Edirnekapı'ya, Beykoz'dan Kalamış'a kadar 40 kilometre karelik bir alanda yaktı, yıktı, yağmaladı, linç etti, tecavüz etti, öldürdü" diye konuştu.

'İNSANLAR DİRİ DİRİ YAKILDI'
6-7 Eylül pogromunun bir devlet operasyonu olduğunu vurgulayan Antmen, 1960 darbesinin ardından Yassıada duruşmalarında gerçeğin bütün ayrıntısıyla ortaya çıktığını ve olayın örgütlenmiş bir özel harp faaliyeti olduğunu kaydetti. Katledilenlerin sayısının kayıtlara geçtiği kadarıyla 37 olduğunu söyleyen Antmen, "90 yaşındaki rahip Hrisantos Mantas diri diri yakıldı. En az birkaç rahip bıçakla ve zorla sünnet edildi. Onlarca kişi linç edildi. Yalnızca İstanbul'da değil, İzmir ve Ankara'da da benzer olaylar yaşandı, üstelik Urfa, Mardin, Midyat'ta da Süryanilere saldırıldı" diye konuştu.

Bu topraklarda bu tür acıların hep yaşandığını ve yaşanmaya da devam ettiğini sözlerine ekleyen Antmen, "Oysa insanlık tarihi bu tür anti demokratik uygulamalarla tüm diktatörlerin kendi sonlarını hazırladığı örneklerle doludur. Platform olarak bu acı tarihimizden ders almamız ve günümüzde bu tür acı olayların yaşanmaması için demokrasi dışında bir seçeneğimiz olmadığını, bu anlamda özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz" dedi.