28 Mart 2024 Perşembe

52 ülkeden 2264 akademisyenden Boğaziçi'ne destek

Dünyanın 52 ülkesinden 2264 akademisyen Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerine destek açıklaması yaptı.

Akademik Dayanışma Ağı (Academic Solidarity Network)  ve Barış İçin Akademisyenler (Academics for Peace) ile akademisyenlerden oluşan 12 grup Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasına karşı eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerine destek açıklaması yaptı.

Başlatılan imza kampanyasına ABD'den Hindistan'a, Bolivya'dan Hong Kong'a kadar dünyanın 52 ülkesinden 2264  akademisyen imza verdi.

'KURAL VE UYGULAMALAR İHLAL EDİLİYOR'
İmza metninde şu ifadelere yer verildi: "AKP hükümeti, bireylerin hak ve özgürlüklerinin yanı sıra üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerkliği ilkesinin altını oymaya devam ediyor. Son olarak, polis, AKP'nin İstanbul'daki Boğaziçi Üniversitesi üzerinde siyasi denetim kurma girişimini barışçıl bir şekilde protesto eden onlarca öğrenciye saldırdı ve gözaltına aldı.

"1 Ocak 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılı 676 no'lu KHK'yı iktidar partisinin destekçilerinden Profesör Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak atamak için kullandı. Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur.

'ÖZERKLİĞE SAYGI GÖSTERİN'
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu. Erdoğan öğrencileri 'terörist' olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ+ öğrenciler tacizin hedefi oldu. Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı.

"Bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Profesör Bulu'ya pozisyonunu bırakması çağırısını yapıyoruz. Türk hükümetini halen tutuklu bulunan öğrencileri serbest bırakmaya, tüm suçlamaları geri çekmeye ve akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz."