16 Mayıs 2024 Perşembe

500. gün: Gülistan Doku nerede?

Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin üzerinden 500 gün geçti. Kameralarla dolu ve asker, polis ablukasında olan Dersim'de genç bir kadınının bulunmaması şüphelilerin devlet tarafından korunduğunu ve Gülistan'ın bulunmak istenmediğini gösteriyor. 500 gündür baskılara rağmen mücadele eden Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, Gülistan'ı bulmak için birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020'den bu yana, yani 500 gündür haber alınamıyor. Ailesinin ve kadınların Gülistan'ın bulunması için yaptığı girişimlerden 500 gündür sonuç alınabilmiş değil. Çünkü Gülistan devlet tarafından bulunmak istenmiyor, baş şüpheliler korunuyor.

Gülistan'ın yanında son görülen kişi Zainal Abarakov. Zorla arabaya bindirmeye çalıştığı Gülistan Doku'nun kaybının baş şüphelisi. Gülistan'ın kaybedildiği günden bu yana etkin arama çalışmaları yürütülmüyor, Gülistan Doku bulunmuyor. Gülistan'ın akıbetini soran kadınlar tutuklanırken, baş şüpheli Zainal Abarakov'a ve suç ortaklığı yaptığına dair birçok kanıt bulunan annesinin eşi polis Engin Yücel'e dokunulmuyor.

Gülistan tüm ısrarlara rağmen uzun süre baraj suyunda arandı. Çünkü Engin Yücel intihar ettiği algısı yarattı. Kentte Gülistan'ı soran başta kadınlar ve üniversite öğrencileri, "Sonunuz onun gibi olur" denilerek tehdit edildi, yurttan atıldı, haklarında soruşturma açıldı. Sokak eylemleri devam ederken, "Kızımız nerede" diyen soran Doku ailesine yetkiler "bulacağız" sözü verdi. Sözün tutulmaması üzerine nöbet eylemine başlayan anne Bedriye ve abla Aygül Doku darp edilerek gözaltına alındı.

Gülistan'ın kaybedilmesinden sorumlu kişiler sorgulanmazken, kenti terk etmelerine, kaçmalarına izin verildi. Engin Yücel'in kaçmak için eşyalarını taşıdığı sırada tepki gösteren abla Aygül Doku hakkında, Yücel'e ait elektrikli süpürgesini kırdığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda abla Doku'ya 50 bin lira para cezası verildi.

Kirli ilişkileri ortaya çıkan ve soruşturmayı yanlış yönlendirdiği ortaya çıkarılan Engin Yücel ise yalnızca polislik görevinden açığa alındı.

'KADINLAR İÇİN ADALET MÜCADELEMİZE DEVAM EDİYORUZ'
Gülistan'ın kaybedilmesinin 500. gününe ilişkin Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'ndan Sinem Çelebi ile konuştuk. Çelebi, "29 Mayıs 2018'de Ankara'da bir plazanın 20. katından atılarak katledilmeden önce patronu olan Çağatay Aksu ve Berk Akand tarafından tecavüze uğrayan Şule Çet için adalet talebimizle çıkmıştık yola. Sanıklar erkek yargı tarafından uzun süre korunmuş, ancak kadınların gerçek adalet talebiyle sokakları, mahkeme salonlarını doldurmasıyla birlikte failler tutuklanmıştı. Şule Çet için Adalet Komisyonları'ndan sonra kadınlar için adalet talebimizi yükseltmek amacıyla Gülistan Doku için Adalet Komisyonları olarak Gülistan'ı bulmak ve baş şüpheli Zainal'ın yargılanması için yolumuza devam ettik" dedi.

'DERSİM'DE DEVLETİN ÖZEL POLİTİKASI'
500 gündür sokak sokak, meydan meydan, şehir şehir Gülistan'ı aradıklarını ve sorduklarını vurgulayan Çelebi, "Dersim'de devletin özel politikası olarak askerlerin, polislerin genç kadınlarla ilişki kurması. Gülistan'la ilişkisi olduğu bilinen ve bir polis çocuğu olan Zainal Abarakov'un Gülistan'ın yanında, üstelik Gülistan'ı darp ederken görülen son kişi olması da tesadüf değil. Bu politika birçok kentte benzer şekilde uygulanıyor. Dersim'de üniversite öğrencisi kadınların yaptıkları eylemler aynı zamanda bu politikaya bir tepki olarak ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

'GÜLİSTAN GİBİ KAYBEDİLMEKLE TEHDİT EDİLDİK'
"Biz kadınlar 500 gündür canla başla Gülistan'ın akıbetini sorarken gözaltına alındık, yargılandık, yurtlardan atıldık, susturulmaya çalışıldık, 'Gülistan gibi kaybedilmekle' tehdit edildik" diyen Çelebi, erkek devlet ve kurumlarının o sırada Gülistan'ın ailesine "kızınızı bulacağız" diye sözler verdiğini ama sonuç alabilecekleri hiçbir arama yürütmediğinin altını çizdi.

'KAMERALARLA ÇEVRİLİ BİR KENTTE BİR KADIN BULUNMUYORSA ŞÜPHELİYİ DEVLET KORUYOR'
Gülistan'ın intihar ettiği algısı yaratılarak, baş şüpheli Zainal Abarakov ve işbirliği içinde olan ailesinin devlet tarafından korunduğunu anımsatan Çelebi, "500 gündür kadınların onca ısrarına, baskısına, isyanına ve çabasına rağmen Zainal hiç yargılanmadı. Gülistan'ı bulmamak için bunca çaba, bize ancak bu kaybın sorumlusunun tek başına Zainal ve ailesi olmadığını gösteriyor. Erkek devlet, her tarafı kameralarla çevrili bir kentte gencecik bir kadını 500 gündür bulamıyorsa, baş şüpheli yerine Gülistan'ın akıbetini soran kadınlar yargılanıyorsa kız kardeşimizin akıbetinden Zainal kadar bu devlet de suçludur" diye vurguladı.

'BİRLİKTE MÜCADELEYLE GÜLİSTAN'I BULALIM'
500 gündür erkek devletin tüm engellemelerine, baskılarına rağmen Gülistan'ı aramaktan hiç vazgeçmediklerini kaydeden Çelebi, şöyle devam etti: "Kadın dayanışmasıyla, dirençle, inançla bulunduğumuz her alanda en gür sesimizle 'Gülistan Doku nerede' diye sorduk ve kız kardeşimizi bulana kadar sormaya devam edeceğiz. 500. günde ve sonrasında da çeşitli kentlerden sokaklarda, meydanlarda, sosyal medyada Gülistan'ın sesi olmaya devam edeceğiz. Gülistan Doku için Adalet Komisyonları olarak 500. gününde bir kez daha adalet talebimizi yeniliyoruz ve buradan bütün kadınlara Gülistan Doku'yu bulmak için birlikte mücadele etme çağrımızı yapıyoruz."