6 Mayıs 2024 Pazartesi

5 Haziran katliamı davasında 'beraat' kararı

5 Haziran Diyarbakır katliamı davasının gerekçeli kararı açıklandı. Beraat kararı verilen sanık Burhan Gök hakkında "her türlü şüpheden uzak delil elde edilemediği" iddia edildi.

Dava avukatı Kazım Bayraktar, "Burhan Gök ile ilgili sanki biz hiçbir delil göstermemişiz, sunmamışız gibi bir gerekçeli karar yazılmış" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği "Büyük İnsanlık Mitingi"ne yönelik bombalı saldırının failleri IŞİD'li Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök'ün yargılandığı Ankara Batı Sincan Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.

BİRÇOK BELGEYE YER VERİLMEDİ
Mahkeme heyeti tarafından açıklanan 116 sayfalık gerekçeli kararda, sanıkların emniyet ifadeleri, savcılık ve mahkeme ifadelerine yer verildi. Tanık ve müşteki ifadelerinin de yer aldığı gerekçeli kararın sonuna doğru, "HTS ve baz istasyonları Analiz Raporları, Teşhis Tutanakları, Araç ve ev kiralama sözleşmeleri örnekleri, Antep C. Başsavcılığı'nın inceleme raporu, Antep 3. Sulh Ceza Hakimliğinin el koyma kararı, Görüntü İnceleme ve Tespit Tutanakları, Değerlendirme ve Tespit Tutanakları, Uzmanlık raporları, Antep Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün İnceleme Raporu, Emanet Eşya Makbuzları, bilirkişi raporları, cep telefonları ve diğer elde edilen materyallerde yapılan incelemeler, İncelenen dosyalar ve dosyaya bilgi için gönderilen etkin pişmanlıktan yararlanan tanık beyan ve teşhisleri, Görüntü İnceleme Raporları, HTS kayıtları"na yer verilmeden, incelendiği vurgulandı.

IŞİD'in amaçlarına yönelik tanımlamanın yapıldığı gerekçeli kararda, sanıklar Orhan Gönder, Mustafa Kılınç ve İsmail Korkmaz'ın tüm dosya kapsamındaki ifadeleri ve delilleri esas alındığını vurgulandı. Sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapılanmasına dahil olarak olay öncesi ve sonrasında birbirleri ile irtibatlı bir şekilde fikir ve eylem birliği içerisinde faaliyette bulunarak amaç suçu işlemeye yönelik vahamet arz eden nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarının işlenmesi üzerinde ortak hakimiyet kurmak suretiyle müşterek fail olarak suça iştirak ettiği hususunda tam bir vicdani kanaat oluşmuştur" denildi.

ŞÜPHEDEN UZAK DELİL ELDE EDİLMEMİŞ
Katliam sonrasında sanık Mustafa Kılınç ile birlikte yakalanan, tanıklar tarafından teşhis edilen ve İlhami Balı ile telefon görüşmeleri olan sanık Burhan Gök hakkında ise beraat kararına ilişkin gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: "İŞİD silahlı terör örgütüne katıldığına, bağlandığına, örgüte hakim olan hiyerarşik gücün emrine girdiğine dair dosya kapsamında her türlü şüpheden uzak delil elde edilemediği sonucuna varılmıştır.