6 Mayıs 2024 Pazartesi

5 bin IŞİD çetesi Hesekê'deki cezaevinden kaçma girişiminde bulundu

DSG savaşçılarının Baxoz'u özgürleştirmesi sonrası tutukladığı yaklaşık 5 bin IŞİD çetesi, tutuldukları Hesekê Cezaevi'nden kaçma girişiminde bulundu.

IŞİD'in son işgal alanı Deyr ez Zor'un Baxoz Beldesi'nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından özgürleştirilmesinin ardından tutuklanan yaklaşık 5 bin IŞİD çetesi, tutuldukları Hesekê Cezaevi'nden kaçma girişiminde bulundu. Cezaevinin güvenliğini sağlayan DSG savaşçılarını rehin almaya çalışan çete üyeleri, başarısız kalınca cezaevinin duvarlarını yıkmaya başladı.

DSG, çetelerin kaçma girişimini engellemek amacıyla bölgeye takviye güç gönderdi. Cezaevi dışında yoğun güvenlik önlemleri alan DSG savaşçıları, bölgedeki tüm yolları trafiğe kapattı.

Uluslararası Koalisyon uçaklarının da Hesekê kantonu ve cezaevi üzerinde yoğun uçuş yaptıkları gözlendi.

ÖZERK YÖNETİM UYARMIŞTI
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim yetkilileri daha önce, cezaevlerinin tehdit oluşturduğu konusunda defalarca uluslararası güçleri uyarmıştı. Hesekê'deki cezaevinde ağırlıklı olarak IŞİD'in Suriye'deki son işgal alanı Baxoz'da yakalanan çete üyeleri tutuluyor. Tutukluların yiyecek ve giyecek başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını Özerk Yönetim karşılarken, güvenliğini DSG sağlıyor.

Cezaevi olarak kullanılan bina oldukça eski. Diğer cezaevlerinin dolu olması nedeniyle, Hesekê'deki üniversitenin bir bölümü, Baxoz'dan getirilen IŞİD'lileri yerleştirmek için cezaevine dönüştürüldü. Güvenlik önlemleri yüksek olsa da, hem bir cezaevi olarak inşa edilmemesi, hem de eski bir yapı olması ve kapasitesinin üzerinde dolu olması ciddi risk oluşturuyor.

Bazı koğuşlarda 100, bazılarında 150'ye varan çete üyesi kalıyor. Hastaların kaldırıldığı revir de kalabalık. Bu durum salgın hastalıklara da zemin sunuyor. Uluslararası güçler taahhütlerini yerine getirmezken, cezaevi yetkilileri tutukluların başka yerlere sevkinin olmaması halinde isyan ve firar riskinin yüksek olduğu konusunda daha önce uyarmışlardı.

Daha önce de bazı koğuşlarda ve revirde örgütlü isyan teşebbüsleri gerçeklemişti. Aynı cezaevi, cezaevi görevlileri ve gazetecilere yönelik IŞİD'lilerin saldırıları ile de gündeme gelmişti.