6 Mayıs 2024 Pazartesi

495 engelli derneği: Erişilebilirlik istiyoruz

Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu Üyesi olan 495 engelli derneği, Meclis'e sunulan kanun teklifiyle, şehirlerarası otobüslerde ve gemilerde erişilebilirlik düzenlemesi hakkının 3 yıl daha ertelenmesine tepki gösterdi.

Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu Üyesi olan 495 engelli derneği, şehirlerarası otobüslerde ve gemilerde 2018 yılında ertelenen erişilebilirlik düzenlemesi hakkının 3 yıl daha ertelenmesi karşı ortak açıklama yayımladı.

Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu Üyesi olan engelli dernekleri tarafından yayımlanan açıklamada, "Evrensel bir insan hakkı olan erişim hakkını ertelemekle, imzalamış olduğumuz BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 9. ve 'Bağımsız Yaşama ve Topluma Dahil Olma' başlıklı 19. Maddelerinin ihlal edilmesi göze alınmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Meclis'te grubu bulunan partilere teklifin geri çekilmesi amacıyla mücadele etmeleri çağrısında bulunan açıklamada, "Minibüslerde, turizm taşımacılığında, şehirlerarası otobüslerde ve gemilerde 2018 yılında ertelenen erişilebilirlik düzenlemesi hakkının 3 yıl daha ertelenmesi için TBMM'ye Kanun değişikliği teklifi sunulmuştur. Bir torba kanun içerisine konulan bu düzenleme, engelli bireylerin herkes gibi toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımını engelleyeceği için kabul edilemez" diye belirtildi.

Türkiye'nin kabul ettiğimiz ve tarafı olduğu BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 9. Maddesinin hatırlatıldığı açıklamada, "Evrensel bir insan hakkı olan erişim hakkını ertelemekle, imzalamış olduğumuz BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 9. ve 'Bağımsız Yaşama ve Topluma Dahil Olma' başlıklı 19. Maddelerinin ihlal edilmesi göze alınmaktadır" denildi.

Erişilebilirlik hakkının bütün hakların ön koşulu ve erişim zincirinin ilk halkasını oluşturduğu vurgulanan açıklamada, "Söz konusu toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği için gerekli önlemlerin alınmasının ertelenmesi; kamuya açık alanların, konutların ve diğer hakların kullanılmasının olanaksız hale getirilmesi demektir" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Sözleşmenin 4. Maddesinin 3. bendinde belirtildiği üzere, 'Taraf Devletler işbu Sözleşme'nin uygulanmasını sağlayacak yasalar ve politikaların geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi ile engellilere ilişkin diğer karar alma süreçlerinde engelli çocuklar da dahil olmak üzere engellilere onları temsil eden örgütler aracılığıyla sürekli danışacak ve etkin bir şekilde bu sürece dahil edeceklerdir.'

"Söz konusu toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği 3 yıl daha ertelemek istenirken hakkın esas öznesi olan engelli bireylere ve örgütlerine danışılmamış, onayları alınmamıştır. Bu teklifin yasalaşması halinde, Sözleşme ve katılım hakkı bir kez daha ağır biçimde ihlal edilecektir.

"Biz aşağıda imzası bulunan 'Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu Üyesi' ve bu açıklamayı destekleyen Sivil Toplum Örgütleri; medya kuruluşlarını, duyarlı kamuoyunu ve mecliste grubu bulunan partileri bu yasa değişikliği teklifinin geri alınması amacıyla sürdürdüğümüz mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz."