16 Nisan 2024 Salı

426. F Oturması'nda Cemil Erdem'e özgürlük istendi

F Oturmasının 426.'sında ağır hasta tutsak Cemil Erdem'in durumuna dikkat çekildi. Arkadaşlarının desteğiyle yaşamını sürdüren Erdem'in derhal tahliye edilerek, tedaviye başlanması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, salgın nedeniyle online yaptığı F Oturmasının 426'ncısında, ağır hasta tutsak Cemil Erdem'in derhal tahliyesini istedi.

Bu haftanın basın metnini okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, tüm çağrılara rağmen tedavisi engellenen ağır hasta tutsak Sabri Kaya'nın tahliye edildiği gün hayatın kaybettiği hatırlattı. Acettin, "Sabri Kaya'yı tedavi imkanı varken tahliye etmeyenler ölümünden sorumludur" dedi.

Hapishanelerin koronavirüs salgınının bulaş riskinin en yüksek yerlerden olduğuna dikkat çeken Acettin, başta hasta, engelli, yaşlı, sağlık durumu riskli olan tüm tutsakların derhal tahliyesini istedi.

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Cemil Erdem'in sağlık sorunlarını paylaşan Acettin, 70 yaşındaki Erdem'in kısa bir süre önce tahiley olan koğuş arkadaşının verdiği şu bilgileri aktardı: "Cemil Erdem'in gırtlak kanseri, şeker, reflü, nefes almada zorlanma ve yüksek tansiyon gibi çeşitli kronik rahatsızlıkları vardır."

'ARKADAŞLARININ DESTEĞİYLE YAŞAMINA DEVAM EDEBİLMEKTEDİR'
Acettin, "Yaklaşık 5 yıl önce gırtlak kanseri nedeniyle ameliyat olmuştur. Bu ameliyat sırasında ses telleri zarar gördüğü için konuşamamakta, derdini, düşüncesini anlatamamaktadır. Bu durum içe kapanmasına ve psikolojik sorunlar yasamasına neden olmuştur.  Ameliyat sonrasında ayrıca beslenmesi de bozulduğundan sağlığı giderek daha da bozulmus, tek başına hayatını idame ettiremeyecek hale gelmiştir. Cemil Erdem hali hazırda arkadaşlarının desteğiyle yaşamına devam edebilmektedir" dedi.

Erdem'in ileri yaşı ve rahatsızlıkları gözetilerek derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Acettin, şöyle devam etti: "Biz insan hakları savunucuları olarak Cemil Erdem ve Covid-19 salgını nedeniyle tüm hasta mahpusların serbest bırakılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."