19 Mayıs 2024 Pazar

400. F oturması: Ağır hasta mahpuslar koşulsuz serbest bırakılsın

400. F oturmasında, "Ağır hasta mahpuslar koşulsuz serbest bırakılsın" çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 400. F Oturması eylemini şube binası önünde gerçekleştirdi.

"Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "400. F oturması ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Bu haftaki basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, her hafta ağır sağlık sorunları yaşayan tutsakların durumunu gündeme getirdiklerini söyledi. Onaran, "İnsan hakları kurumları ve hapishane komisyonu olarak; çeşitli hak mücadelesi veren demokratik kitle örgütleri, siyasi çevrelerin duyarlılıklarını artırarak birlikte mücadele ederek bir nebzede olsa yaraya merhem olmak istiyoruz" diye konuştu.

'İNCE BİR ÇİZGİDE YAŞAM MÜCADELESİ'
Hapishanelerde ince bir çizgide yaşam mücadelesi veren ağır hasta tutsaklar için insani bir görev olarak duyarlılık gösterilmesi gerektiğini belirten Onaran, "Merkezi hapishane komisyonunun her yıl basınla paylaştığı hasta mahpus listesine göre; 2019'da bin 333 hasta mahpus bulunmaktadır. Bunların 457'si ise durumları ağır ve ciddi sağlık sorunları yaşayan mahpuslardır. Bulunduğumuz bölge olan Marmara Bölgesi Hapishanelerinde ise 200'e yakın hasta mahpustan 100'e yakın kişinin durumu ağırdır" diye belirtti.

Onaran, tutsakların hastalıklarını ve ağırlık derecesini şöyle sıraladı: "Yatağa bağımlı ve kendi ihtiyacını karşılamayacak olanlar (10); felçli ve ayak, kol veya vücudunun belli bölümünü kullanamayacak durumda olanlar (11); kanser hastası (28), kalp hastası (122), Epilepsi (20), vücut bütünlüğünü kısmen yitirmiş engelli olanlar (55), wernicke korsakoff (12), şizofren hastaları (35), vücudunun çeşitli bölgelerinde platin bulunanlar (12), vücudunun çeşitli uzuvlarında kist olanlar (20), her türlü kas hastalığı (17), bel-boyun vb fıtık rahatsızlığı (53), diyaliz ve ciddi böbrek rahatsızlığı olanlar (42), diyabet (27), hepatit-B (31), ülser kolit (19), karaciğere bağlı rahatsızlıklar (9), mide rahatsızlığı (33), bağırsak rahatsızlığı (24), behçet hastası (6), çölyak hastalığı (8), sedef (6), kronik astım, bronşit hastası (58), akciğer ve solunum rahatsızlıkları (30), migren (10), guatr (11), varis (7), yüksek tansiyon (33), prostat (23), kolestrol (10), vertigo (5), sünizit (6) ... olmak üzere toplam 41 farklı hastalık tespit ettik. Mahpuslarının pek çoğunda bu hastalıkların tamamına yakınını görmek mümkündür."

Onaran son olarak, insan hakları savunucuları olarak 400. haftada da taleplerinin aynı olduğuna işaret ederek, "Ağır hasta mahpuslar koşulsuz serbest bırakılsın" çağrısı yaptı.