28 Nisan 2024 Pazar

40 öğrenciyi istismar eden müdür yardımcısına 'basit istismardan' ceza

Cizre Merkez Anadolu Lisesi'nde 40'ı aşkın öğrenciye cinsel istismar saldırısında bulunan Müdür Yardımcısı Burak Ercan'a 22 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kadınlar karara tepki gösterdi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi'nde 2019 yılında 40'ı aşkın öğrenciye cinsel istismar saldırısında bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Burak Ercan'ın yargılandığı davanın karar duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, yerine kayyum atanarak görevden alınan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, HDP Cizre İlçe Örgütü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkez Hukuk Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz, Şırnak ve Diyarbakır Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, KESK Şırnak Şubeler Platformu, Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi temsilcileri katıldı.

MÜTALAA SANIK LEHİNE
Duruşmada istismar saldırısına uğrayan öğrencilerin avukatları hazır bulunurken, cinsel istismar faili Burak Ercan ve avukatı İstanbul'dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme heyeti bir önceki duruşmada verilen mütalaaya ilişkin savunmaları aldı.

Esas hakkında söz alan istismar saldırısına uğrayan öğrencilerin avukatları, hazırlanan mütalaanın sanığın lehine olduğunu belirterek, sanığın nitelikli cinsel istismardan cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan cinsel istismar faili Burak Ercan, iddiaların siyasi olduğunu öne sürerek, cinsel istismar saldırısında bulunduğu öğrencileri suçladı. Ercan'ın avukatı da, müvekkilinin disiplinli bir öğretmen olduğunu ve bunun için kendisine iftira atıldığını iddia etti.

40 ÖĞRENCİYE İSTİSMARIN CEZASI 22 AY 15 GÜN CEZA
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti Burak Ercan hakkında iki ayrı öğrencinin ifadelerinin somut olmadığı iddiasıyla beraat kararı verirken, iki öğrencinin ifadeleri doğrultusunda "basit istismar"da bulunduğunu öne sürerek 15 ay hapis cezası verdi. Ercan'ın kamu görevlisi olması ve işlediği suçun tekrarı nedeniyle yarı oranda cezasını artıran mahkeme heyeti 22 ay 15 gün hapis cezası verdi. Öte yandan Ercan'ın mahkemede pişman olmadığının gözlemlediklerini ifade eden mahkeme heyeti, cezanın ertelenmesine gerek olmadığına karar verdi.

Cezanın kesinleşmesi durumunda Burak Ercan'ın 13 ay kamu haklarından mahrum kalmasına karar veren mahkeme heyetinin, Ercan'a kararın kesin olmadığını ve 7 gün içinde itirazda bulunabileceğini söylemesi dikkat çekti.

'HUKUK MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ'
Duruşmanın ardından Şırnak Barosu önünde basın açıklaması yapıldı. Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Kadın Sekreteri Serap Ok, bu davanın kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin birçok yerinde bu şahsın adalete teslim edilip, gereken cezayı alması istendi. Bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Davayı başından beri takip eden Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Eşbaşkanı avukat Doğan Adıbelli de, "Ortadoğu coğrafyasında maalesef ki çocuk ve kadın hakları, o kadar geri ve kirli zihniyet politikalarına maruz bırakılıyor ki hukuk endeksinde bizim sıralarımız hep sonda. Biz Şırnak Barosu, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak gerek iktidarın kadın ve çocuk hakları düşmanlığına, gerekse de yanlış kararlara itirazımıza devam edeceğiz. Doğru kararların uygulanmasındaki ısrarımız her zaman devam edecek" diye konuştu.

'SUÇLULARI CESARETLENDİRİYORLAR'
KESK Genel Merkez Hukuk Sekreteri Zeynep Erkan Korkmaz ise, çocuklara yönelik cinsel istismara yol açan politikaları sorguladıklarını söyledi. Tarikatlar ve cemaatlerin kadın ve çocuk kazanımlarını ve haklarını hedef alan söylemleri, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından çocuk ve kadınlara yönelik taciz ve tecavüz saldırılarının arttığına işaret eden Korkmaz, "Kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan, 'iyi hal' gerekçesiyle ceza indirimine gidilmesi gibi yargı kararları da caydırıcılığı değil benzer suçların işlenmesini cesaretlendirmektedir" dedi.

'ADALETİ HALK SAĞLAYACAK'
HDP Milletvekili Nuran İmir de, verilen kararın hem kendilerini ve toplumun vicdanını yaraladığını söyledi. Kararın taciz ve tecavüz faillerine güç verdiğini kaydeden İmir, dosyanın ikiye bölünmesine çocuklara yönelik istismarın basit bir suç olarak ele alınmasına tepki gösterdi.

40 öğrenciye yönelik cinsel istismar saldırısının cezasının bu kadar olmaması gerektiğine işaret eden İmir, "Bu olay Kürdistan'da yaşandığı için ve istismara maruz kalan çocuklar Kürt oldukları için bu adaletsizlik uygulandı" diye konuştu. Davanın takipçisi olacaklarını ve devlet tarafından korunan Burak Ercan'ın cezalandırılması için mücadele edeceklerini kaydeden İmir, "Sizler taciz ve tecavüzcüsünüz. Toplumda yeriniz yok. Nereye giderseniz gidin adaleti bu halk sağlayacak" şeklinde konuştu.