6 Mayıs 2024 Pazartesi

4 yıldır soruyoruz Gülistan Doku nerede?

Kürdistan'da yürütülen özel savaş politikalarından, devletin kadın katillerini korumasından güç alan Zaynal Abarakov tarafından kaybedilen Gülistan'dan 4 yıldır haber alınamıyor. Çaldıkları tüm kapılar yüzlerine kapanan Doku ailesi, "Zaynal Abarakov yargılanmadan ölmeyeceğiz" diyor.

Bu ülkede kadına yönelik her türlü şiddete karşı gerçekleşen tüm eylemlerin temel sloganıdır; "Erkek vuruyor, devlet koruyor." Sloganın gerçekliğini defaatle yaşadıklarımızdan biliyoruz. 5 Ocak 2020, bu sloganı atmamıza neden olan kadın katillerinin devlet ve yargı tarafından nasıl korunduğuna tanıklık ettiğimiz günlerin başlangıçlarından sadece biri.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun aramızdan koparıp alındığı, faillerinin ise bulunmak istenmediği tarihtir 5 Ocak. Gülistan, güvenlik adı altında kameralarla dolu ve asker-jandarma yığınağı yapılan küçücük bir kent olan Dersim'de kaybedildi. Ve dört yıl boyunca akıbeti gizli tutuldu.

Gülistan'ın son görüştüğü kişi Zaynal Abarakov. Polis olan üvey babası Engin Yücel, Abarakov'un üzerindeki şüpheleri ortadan kaldırmak için "intihar etmiştir" iddiasında bulunarak hedef saptırdı. Devlet polis ve oğlunu korumak için Gülistan'ı arıyormuş gibi yaptı.

Gülistan'ın, telefonunun son sinyal verdiği yer olan Uzunçayır Baraj Gölü'nde aranması 2020 Temmuz ayında Ulusal Kriminal Büronun suda yüksekten düşmeye bağlı bir hareketlilik olmadığı tespitinin ardından sona erdi.

Oysa ki Gülistan'a ne olduğunu devlet başından itibaren biliyordu. Gülistan kaybedilmeden bir gün önce Zaynal, üvey babası olan polis Engin Yücel'in aracına Gülistan'ı zorla bindirmek istemiş, durumu gören bir kişinin polise haber vermesi üzerine olay ortaya çıkmıştı. Ertesi gün de kaybedildi Gülistan. 7 Ocak 2020'de başlatılan soruşturmada, zorla bindirildiği aracın Elazığ'a gittiği tespit edilmesine rağmen, Doku ailesinin avukatlarının araçta DNA incelemesi yapılması, aracın PTS'sinin takip edilmesi talepleri reddedildi. Dosyanın içeriğine bir yıl sonra ulaşabilen avukatlar, aracın Dersim'den çıktıktan sonra Elazığ istikametine doğru dağlık yoldan gittiğini tespit etti.

Abarakov'un üvey babası Engin Yücel bu süreçte dosyaya ait gizli bilgileri basınla paylaştı, "iftira atılıyor" algısı yaratmaya çalıştı. Kamuoyunun tepkisi ve baskısı sonucu Yücel, polislik görevinden alındı. Fakat bu süreçte delilleri karartmak için evden taşındı. Buna engel olmaya çalışan Gülistan'ın ablası Aygül Doku hakkında yaşanan arbedede Yücel'in elektrik süpürgesini kırdığı için dava açılarak para cezası verildi.

Abarakov artan tepkiler üzerine 2 yıl sonra Alanya'da gözaltına alındı. Fakat bu göstermelik gözaltı 4 saatlik ifadenin ardından, yurtdışına çıkış yasağı ve 15 günde bir imza adli kontrolüyle sona erdi. Fakat Abarakov hiç imza atmadı, Alanya Emniyeti "adresini bulamadığı" ve "telefonlarına ulaşamadığı" için tebliğ yapamadı! Abarakov o tarihten bu yana ortada yok.

Kızlarının akıbetini sormak için oturma eylemi, basın açıklaması yapan Doku ailesine defalarca polis saldırdı. Adalet Bakanlığı önünde Şubat 2022'de bir muhatap bulmak için eylem yapmak isteyen aile polis tarafından darp edildi. Son olarak Dersim'de adliye önünde Adalet Nöbeti tutan ailenin feryatları duyulmadı, görülmedi...

Kadınlar Gülistan'ın akıbetini sormak için sokaklara çıktı, her yerden "Gülistan Doku nerede" sesleri yükseldi. Genç kadınların kurduğu Gülistan Doku için Adalet Komisyonu, "Zaynal yargılansın Gülistan bulunsun" talebiyle imza kampanyası yaptı.

Gülistan Kürdistan'da yürütülen kirli ve özel savaş politikalarından cesaret alan bir erkek tarafından kaybedildi, O'nu arayan kadınlara "sonun onun gibi olur" tehdidinde bulunuldu, yetkililer aileyi oyaladı, yargı faili korudu.

Dört yıldır Gülistan'ı bulmak için mücadele ediyor Doku ailesi ve kadınlar. Aygül Doku, "Dört yıldır ölmediysek Zaynal Abarakov, senden hesap sormadan bu aile ölmeyecek" dedi.