11 Mayıs 2024 Cumartesi

'4 yıl oldu! İdil yok, adalet yok'

Harfiyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere'nin yakınları, ölümünün dördüncü yılında "Adalet aramaya devam edeceğiz" dedi.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı'ndaki yürüyüş yolunda 12 Mayıs 2016 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere'nin yakınları, ölümünün dördüncü yılında yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada "Hiçbir kamu kurumu pervasızca can alıp, hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edemez. Adaletin üstüne örtülen kara perdeye rağmen İdil için adalet aramaya devam edeceğiz" denildi.

"İBB, dört yıl önce bugün, 12 Mayıs 2016'da, kendi planladığı ve yönettiği Yoğurtçu Parkı-Kurbağalıdere çalışmasında kendine ait hafriyat kamyonuyla İdil'i bizden aldı. Dört yıldır kimse sorumluluk almadı" denilen açıklamada kimsenin tutuklanmadığı belirtildi.

Dere'nin hayatını kaybettiği çalışmadan sorumluların 11 gün sonra terfi aldığı belirtilen açıklamada, iddianamenin 17 ay sonra tamamlandığı yargılamanın ise 2 ay sonra başladığı hatırlatıldı.

"Davamız başlayamadan 'adalet' yok oldu" denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

"Duruşmalarda, İdil'in canını alan Kurbağalıdere çalışmasında can güvenliği önlemi alınmadığı, her an can kaybı olabileceği ilgili birimlere iletilmesine rağmen uyarının görmezden gelindiği, son uyarının İdil'i kaybettiğimiz gün üst düzeye sorumlulara iletildiği anlaşıldı.

"… İBB'nin 'kaza' ile can almadığı, kaza olabileceğini bile bile, yasalarca zorunlu olmasına rağmen risk değerlendirmesi yapmadığı, şantiye güzergahı olarak seçtiği yaya yolunda tabela asmak dahil tek bir yaya can güvenliği önlemi almadığı bilirkişi raporlarınca saptandı.

"… Birbirini tamamlayan ve İBB ve İSTAÇ A.Ş.'yi sorumlu ve kusurlu bulan, İdil'i kusursuz bulan 5 bilirkişi raporuna rağmen 'İdil'e kusur bulunmamasına itiraz edilerek' yine bilirkişi raporu istendi. İdil yine kusursuz bulundu."