2 Mayıs 2024 Perşembe

3600 ek gösterge tüm memurları kapsamıyor

Erdoğan'ın 3600 ek gösterge açıklamasının muallak olduğunun altını çizen KESK MYK üyesi Varol Öztorun, tüm memurları ilgilendirmeyeceğini ve bir adaletsizlik doğacağını kaydetti. Öztorun, "3 binin altındaki memura 600 ek gösterge verildiğinde maaşında 100 ya da 120 liralık bir artış olacak" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı ardından memurları ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Kamu emekçilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri ek gösterge. Unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi rakamları yükseliyor. 

Ek gösterge ilk gündeme getirildiğinde öğretmenler, polisler ve sağlık çalışanlarının bir kesimini ilgilendiriyordu. Ancak Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) düzenlemenin bu haliyle yaratacağı adaletsizliğe dikkat çekerek karşı çıkıyor.

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Erdoğan, tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık göstergeye gitmeyi planladıklarını duyurdu. Buna göre genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600'den 4 bin 400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200'den 3 bine çıkacak. 

'3 BİNİN ALTINDAKİ MEMURA HİÇBİR KATKISI OLMAYACAK'
KESK MYK üyesi Varol Öztorun, Erdoğan'ın ek gösterge açıklamasını ETHA'ya değerlendirdi. 3 bin ek göstergesi olan memurların 3 bin 600'e çıkarılacağını ve emeklilik maaşında da yükselme olacağını hatırlatan Öztorun, "3 binin altındaki memura 600 ek gösterge verildiğinde hiç de katkısı olmayacak. Çünkü 100 ya da 120 liralık bir artış olacak. Buradaki yapmış olduğu artış 2008 sonrasını da etkilemiyor. Çünkü SGK'da bir değişiklik oldu bu değişim yüzden 2008 öncesini etkiliyor. İlk açıklandığı gibi polislerin, imamların, sağlıkta çalışan bazı kesimlerin ve öğretmenler üzerinde etkisi olacak" dedi. 

'TÜM MEMURLARIN EK GÖSTERGESİ YÜKSELTİLMELİ'
Yıllardır seçim öncesi verilen vaatlere dikkat çeken Öztorun, "Herkese 3 bin 600 vereceğiz deniyor. Bütün memurları kapsamayan bir açıklamayı kabul edemeyiz. Tüm memurların ek göstergesi yükseltilmeli" ifadelerini kullandı.

'YİNE BİR ADALETSİZLİK DOĞUYOR'
Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamanın da oldukça muallak olduğunu belirten Öztorun, sendikanın uzmanlarıyla çalışma yürüttüklerini söyledi. Ek göstergenin ocak ayında Resmi Gazete'de yayınlanacağına dikkat çeken Öztorun, "Şu an hayata geçme olanağı da yok. Açıklama da oldukça muallak ve ayrıntılarına hakim olmadığımız için net bir şey diyemiyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim, yine bir adaletsizlik doğuyor" dedi.