16 Mayıs 2024 Perşembe

350 imzacıdan İsrail'e ekonomik ve diplomatik baskı kurulması çağrısı

350 sanatçı, akademisyen, aktivist ve milletvekili, İsrail ile ekonomik bağlar içindeki bütün hükümetleri, ekonomik ve diplomatik baskı kurmaya çağırdı.

Aralarında HDP, CHP, TİP milletvekilleri, KHK'lı öğretmen Yurdagül Şahin Demir, öğretim üyesi Esra Mungan, avukatlar Gökmen Yeşil ve Kazım Bayraktar, fotoğrafçı Günseli Baki, esnaf Kagan Kılıç, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un da olduğu 350 sanatçı, akademisyen, aktivist ve milletvekili, siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarına karşı Türkiye başta olmak İsrail'le ekonomik ilişkilerini sürdüren bütün hükümetleri ekonomik ve diplomatik baskı kurmaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Siyonist İsrail rejimi 72 yıldan bu yana Filistin topraklarını işgal ve ilhak ederek halka katliam ve zulümle baş eğdirmeye çalışarak saldırılarını sürdürüyor.

"Günlerdir İsrail kolluk güçleri gerçek mermiler ve bombalarla aralarında çocukların da olduğu yüzü aşkın Filistinliyi öldürdü. Gerekçesi ise Doğu Kudüs'te Filistinlilerin tahliye edilerek yerlerine Siyonist yerleşimcilerin yerleştirilmesinin protesto edilmesi, Mescidi Aksa'nın savunulmasıydı. 

"Birleşmiş Milletlerin (BM) karar ve çağrılarını tanımayan İsrail yönetiminin ardında ABD gibi emperyalist güçlerden aldığı koşulsuz destek var.

"Ülkemizde iktidarın tutumu, halkın öfkesini iç politikaya tahvil etmekten öteye geçmiyor. Ekonomik ve politik yaptırım içermeyen hamasi söylemlerin Filistin halkının yaşadığı zulüm karşısında etkisiz olduğu açık.

"Oysa Filistin halkı dünya halklarının dayanışmasına, BM'nin İsrail'in geri çekilmesini talep eden sayısız kararının uygulanmasını sağlayacak etkili bir tutuma, gerçek bir sahiplenmeye ihtiyaç duyuyor.

"Demokrasi, barış ve halkların kardeşliğinden yana olan bizler, Filistin halkının mücadelesinin yanında olduğumuzu duyuruyoruz. İsrail rejimini kınıyor, zulme, işgalci ve militarist politikalara son vermeye çağırıyoruz. Türkiye başta olmak üzere, İsrail ile ekonomik bağlar içindeki hükümetleri Filistin halkı için gerçek ve sonuç alıcı ekonomik ve diplomatik baskı kurmaya davet ediyoruz."