18 Nisan 2024 Perşembe

'345 haftadır 34 yakınımızın faillerini neden cezalandırmıyor'

Adalet arayışlarının 345. haftasında da bir araya gelen Roboskili aileler "345 haftadır 34 yakınımızın faillerini neden cezalandırmıyor" dedi.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde çoğu çocuk 34 kişinin katledilmesinin üzerinden 2415 gün geçti. Kaybettikleri yakınlarının mezarı başında bir araya gelen aileler adına bu haftaki açıklamayı Veli Encu yaptı.
 
Encu, "Ülkenin doğusuyla batısını Kürdü ile Türkü, Alevisi ile Sünnisini adalet ve eşitlikle birleştirmeyi değil, nefret politikalarıyla ayırmayı hedefleyenler, hiç şüphe yok ki Roboski'de bizlere yaşatılan baskı ve adaletsizliklerden, ayrımcı ve ötekileştirici yaklaşımlardan payları olmasın" dedi. 345 haftadır devleti yönetenlere seslendiklerini ifade eden Encu, "Bombalarla katledilen 34 yakınımız Kürt oldukları için mi failleri yargılanmıyor. her saniyesi devletin kayıtların da olan bu katliamın belli olan faillerinden neden kimse cezalandırılmadı. Bizim bu yaşadığımız hukuksuzluğun ve adaletsizliğin tek bir açıklaması var, bu ülkede hukuk ve adalet yaşadığımız bu coğrafyada farklı işlemekte" diye konuştu.
 
Katliamın faillerinin yargılanmasını beklerken kendilerinin yargılandığını kaydeden Encu, "Bizleri yargılayıp cezalandıran, günümüzün 'tek kişi' iradesine bağlı hukuk, 345 haftadır 34 yakınımızın faillerini neden cezalandırmıyor. Tam aksine cezasızlığın devamlılığı uygulanıyor ve bu yetmezmiş gibi yasal düzenleme dahi yapılıyor. Tüm bunlar ülkenin demokrasisine vurulan bir baltadır. Adalet yok, demokrasi yok, hak ihlalleri almış yürümüş, OHAL rutine bağlamış, hukuk rafta. Unutulmamalıdır ki bugün içinde bulunduğumuz ekonomik sorunların başını bunlar çekiyor" diye belirtti.
 
Hakları gasp edilen ve belirsizliğe terk edilen tüm insanlar için, adalet ve barış istediklerinin altını çizen Encu, bu istekleri adına toplumsal uzlaşmanın yollarını bulmak için mücadeleye devam edeceklerine dikkat çekti. Encu "Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Roboski Katliamı’nı gündemde tutmak için burada olmaya, bir araya gelmeye devam edeceğiz" diye konuştu.