25 Nisan 2024 Perşembe

332. F Oturması: Hasta tutsak Mehdi Boz serbest bırakılsın

332. F Oturması eyleminde, hasta tutsak Mehdi Boz'un serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun düzenlediği 332. F Oturması eyleminde hasta tutsak Mehdi Boz'un serbest bırakılması istendi.
 
Galatasaray Meydanı'nda yapılan eylemde basın açıklamasını Taylan Bekin okudu. Bekin, sürekli hale getirilen OHAL ile ülkenin açık bir hapishaneye dönüştürüldüğüne, gözaltılarla, tutuklamalarla, yargısız infazlarla, basın yasaklarıyla, halkın bilgi alma ve ifade özgürlüğünü yok sayan yasalarla, KHK sürgünleriyle halkın biat ettirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
 
Bu süreçte hapishanelerin de Ortaçağ zindanlarına dönüştürülerek işkencenin olağan hale getirildiği belirten Bekin, çıplak arama, keyfi disiplin cezaları, ayakta sayım, sürgün sevk, tecrit, ters kelepçe, tek tip elbise gibi dayatmaların da devrede olduğunu ifade etti.
 
Bekin, 1995 yılından beri tutuklu olan müebbet hükümlüsü hasta tutsak Mehdi Boz'un durumu şöyle anlatıldı:
"İstanbul'da gözaltına alınır. Bir hafta sonra götürüldüğü Muş Emniyeti'nde avukatı veya ailesi ile herhangi bir iletişim kurmadan 40 gün, yoğun baskı ve işkenceye maruz kalır. Tutuklandıktan sonra Diyarbakır Hapishanesi'ne götürülen Mehdi Boz, 23 yıldır hapistir ve sürgün sevklerle hapishane hapishane dolaştırılmaktadır."
 
Boz'un Adana, Bolu, Kocaeli, Antep, Elazığ, Siirt, Bitlis, tekrar Diyarbakır, Muş, Edirne, Kayseri'den sonra Elazığ T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edildiği, burada çıplak arama dayatmasını kabul etmediği için darp edilerek tek kişilik hücreye konduğu belirtildi.
 
Hapishaneye girmeden önce hiçbir sağlık sorunu olmayan Mehdi Boz'un hastalıklarının artarak çeşitlendiği belirtilen açıklamada şunlar söylendi:
"Yüksek tansiyon ve prostat hastalıklarının yanı sıra 2013 yılında tiroid bezlerinde nodül olduğu gerekçesiyle ameliyat edilmesi gerektiği söylenir. Yaklaşık 2 yıl sonra 25 Mayıs 2016 tarihinde tiroid hastalığı nedeniyle ameliyat olur. 28 Haziran 2016 tarihinde ise verilen patoloji raporuyla kanser olduğu kesinleşir. Kanser teşhisi konulmasından beri radyo terapi ışın tedavisi olması gerekir ancak her seferinde engellenir, gittiği hastanelerden, hasta mahpus koğuşu olmadığı gerekçesiyle geri çevrilir."
 
Boz'un, hapishanede dayatılan kimlik kartını onur kırıcı olduğu için takmayı reddettiğinden 1 yıldır ailesini göremediği, disiplin cezaları nedeniyle 4 aydır ailesiyle telefon görüşü yapamadığı belirtilen açıklamada, tiroid bezi kanseri, KOAH, prostat, böbrek ve mide rahatsızlıkları olan Boz'un tedavisinin yapılabilmesi için serbest bırakılması istendi.