1 Temmuz 2024 Pazartesi

'32 yıl önce bu kentin sokaklarında katledilen Ramazan Yüce için adalet istiyoruz'

Diyarbakır'da 1992 yılında kaybedilen Ramazan Yüce için bir araya gelenler, "Gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sorumluların tespit edilip, yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması gerekir. Bundan tam 32 yıl önce bu kentin sokaklarında katledilen Ramazan Yüce için adalet istiyoruz" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları 803. kez Bağlar'daki Koşuyolu Parkında bir araya geldi. İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilen eyleme, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve çok sayıda kayıp yakını katılırken, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Açıklamada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, bugünün Şeyh Said'in katledildiği gün olduğuna dikkat çekti. Birçok Kürt halk önderinin gözaltında kaybedildiğini belirten Keskin, "Onların bedenlerine ulaşamadık. Onların katledildiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye bu politikayı cumhuriyet öncesinden bu yana devam ettiriyor. Türkiye, tüm kaybetme dosyalarında cinayet suçlarını zaman aşımına ulaştırıyor. Savcılar taleplerimizi kabul etmeden, zaman aşımından dosyalarımızı kapatıyor. Sadece askerler, korucular, onlara işkence yapan insanlar suçlu değil. Soruşturma yapmayan savcılar, beraat kararı veren hakimler, rapor vermeyen adli tıp hekimleri hepsi bu sistematiğin parçası. Türkiye bu suçların sorumlusu" dedi.

Açıklama metnini okuyan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, evli ve 7 çocuk babası olan Ramazan Yüce'nin Silvan Yatılı Bölge Okulu'nda Hizmetli kadrosunda görev yaptığını belirtti. Ramazan'ın 1980 askeri faşist darbe sonrası gözaltına alındığını ve yoğun bir işkence sürecinden sonra serbest bırakıldığını kaydeden Fırat şu ifadelere yer verdi: "Ramazan Yüce daha sonra da birçok defa gözaltına alınıp, serbest bırakıldı. 1991-1997 yılları arasında Farqîn'de yoğun bir faili meçhul cinayetler dönemi yaşandı. Hizbullah örgütü, o dönemde devletin sınırsız desteğini arkasına alarak özellikle ilçe merkezde sivil halka yönelik yüzlerce faili meçhul cinayet işledi. Bu cinayetlere kurban gidenlerden biri de Ramazan Yüce oldu. Ramazan Yüce'nin büyük kızı da o dönem Hizbullah saldırısı sonucu ağır yaralanarak kurtuldu. Aile sürekli baskı ve tehdit altındaydı. 29 Haziran 1992'de Ramazan Yüce dışarıdan liseyi bitirme sınavı için Amed'e gider. O sabah eşine ‘Ben gidiyorum ama kötü rüyalar gördüm. Bana bir şey olursa nişanlı olan kızımı evlendirin' der. Amed'den Farqîn'e gelmek üzereyken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce Lalebey Sokağı'nda arkadan silahlı saldırıya uğrar. Ramazan Yüce orada hayatını kaybeder. Cenazesi Farqîn ilçe merkezine kaldırılarak defin edilir. Taziyenin yoğun kalabalık geçmesinden dolayı, yine o dönemin karanlık güçleri tarafından cenaze törenine saldırı gerçekleşir. Olay o tarihten günümüze faili meçhul olarak kayıtlara geçer. Gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sorumluların tespit edilip, yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması gerekir. Bundan tam 32 yıl önce bu kentin sokaklarında katledilen Ramazan Yüce için adalet istiyoruz."

Açıklama, oturma eylemi ile sona erdi.