16 Mayıs 2024 Perşembe

301. madde uygulamada: Paylan hakkında iki fezleke hazırlandı

HDP milletvekili Garo Paylan hakkında Ermeni soykırımı ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle TCK'nın 301. maddesinden iki fezleke hazırlandı. Paylan, söz konusu fezlekeler üzerine Adalet Bakanı'na "301. madde kapsamında açılacak olan soruşturmalara izin verirken, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının sınırlarını hangi kriterlere göre saptamaktasınız?" diye sordu.
Hrant Dink cinayetinin en önemli faillerinden biri olan TCK'nın 301. maddesi 2008 yılında yapılan değişiklikle Adalet Bakanı'nın soruşturma iznine tabi kılındı. Bu değişiklik yalnızca bir süreliğine, 301. maddenin keyfice kullanılmasını  engellendi. Ancak son dönemde,  Adalet Bakanı 301. maddeden soruşturma açılmasına izin veriyor.
 
Bu soruşturmalardan ikisi Ermeni milletvekili Garo Paylan hakkında açıldı.
 
İlk soruşturma Paylan'ın Kanada'da yayınlanan Ermeni gazetesine, 2017 yılının Mayıs ayında Ermeni soykırımı üzerine yaptığı açıklama gerekçesiyle açıldı. 
 
İkinci "301" soruşturması ise 25 Temmuz 2017 tarihinde twitter üzerinden yayınlanan canlı yayın sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle başlatıldı. 
 
HDP Diyarbakır milletvekili Paylan, soruşturmalar üzerine Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Paylan, şu soruları sordu: "Adalet Bakanı olarak 301. madde kapsamında açılacak olan soruşturmalara izin verirken, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının sınırlarını hangi kriterlere göre saptamaktasınız?"  
 
Başsavcılıklar tarafından şahsım adına yasama dokunulmazlığının kaldırılması için düzenlenen soruşturma taleplerine hangi gerekçelerle izin verdiniz?"