18 Nisan 2024 Perşembe

3 kişiyi öldüren polise indirimli para cezası

10 yaşındaki bir çocuk ile 2 kişinin ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Burhan Kolbaşı hakkında verilen 4 yıl 2 ay hapis cezası 45 bin 600 TL para cezasına çevrildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 19 Haziran 2017'de polis Burhan Kolbaş'ın sürücüsü olduğu zırhlı araç, karşı yönden gelen minibüse çarpmış ve 10 yaşındaki Zilan Yamankılıç, minibüs sürücüsü Remzi Menteşe ve yolcu İlhan Ayaş'ın yaşamını yitirmişti. Hakkında "tahsirle birden fazla insanın ölümüne neden olmak" suçundan dava açılan polis Kolbaş'ın yargılandığı davada karar çıktı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamaya Yamankılıç ailesi ve avukatı ile sanık polis Kolbaş'ın avukatı katıldı.

'SORUMLU KURULUŞ KUSURLU'
Mahkeme heyeti, daha önceki bilirkişi raporları arasındaki çelişkilerin giderilmesi için hazırlanan yeni raporu okudu. Raporda, "Bilirkişi raporunda kaza sırasında araç üzerinde patlayan lastiğin zırhlı araç için tadilatçının ön gördüğü özelliklerde ise lastik patlamasında bir teknik arızanın veya yoldaki cismin etkili olduğu ve sanık sürücü ayrıca bakımdan sorumlu kuruluşun kazadan kusurlu olmadığı, ancak kaza sırasındaki araç üzerindeki hususun etken olduğu dolayısıyla bakım ve işletmeden sorumlu kuruluşun kazanın oluşumundan kusurlu olduğu" ifadeleri yer aldı.

SAVCI CEZA İSTEDİ
Sonrasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, bilirkişi raporlarında sanık Kolbaşı'nın "asli kusurlu" olduğu, diğer sürücü Remzi Menteşe'nin herhangi bir kusuru olmadığı yönünde tespitlerin olduğunu hatırlattı. Savcı, sanığın "taksirle birden çok kişinin ölümü veya yaralanması" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

BİLİNMEYEN CİSMİN BİLİMSELİĞİ MÜMKÜN DEĞİL
Yamankılıç ailesi avukatı ise, mütalaaya katıldıklarını, lastiğin patlamasına etken olarak gösterilen "bilinmeyen cisim" şeklinde bir nitelendirmenin bilimsel olarak açıklanmasının mümkün olmadığını söyledi. Avukat, "Bu durumda dahil aleyhe düzenlenen bilirkişi raporlarında planlı hareket edildiğinin bir göstergesidir. Raporlardaki aleyhe olan hususları kabul etmiyoruz" diyerek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatı ise, müvekkilinin araç sürücüsü olarak araç bakımından sorumlu olmadığını ileri sürerek, beraat istedi.

İNDİRİM YAPILAN CEZA PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ
Mahkeme heyeti, sanık polis Burhan Kolbaşı'na "taksirle birden fazla kişinin ölümü" suçlamasıyla 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, ardından sanığın geçmişi, yargılama sürecindeki "pişmanlığa" ilişkin davranışlarını gerekçe göstererek, cezayı 4 yıl 2 aya indirdi. Mahkeme, bu cezayı da 45 bin 600 TL para cezasına çevirdi.