19 Nisan 2024 Cuma

3 kentte 25 Kasım etkinliklerinin startı verildi

TJA ve HDP Kadın Meclisi, 3 kentte 25 Kasım dolayısıyla gerçekleştireceği etkinliklerin startını verdi. Kadınlar, alanlarda mücadeleyi büyütme ve yeni yaşamı inşa etme çağrısı yaptı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla başta bölge kentleri olmak üzere birçok kentte erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacak. TJA ve HDP Kadın Meclisi, bu kapsamda Batman, Urfa ve Mersin'de etkinliklerinin startını verdi.

BATMAN
TJA ve HDP Kadın Meclisi, Batman'ın Akuma köyünde yaptıkları kadın buluşması ile kentte gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını verdi. Buluşmaya TJA aktivistleri, Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri ve çok sayıda HDP'li katıldı.

Açıklama öncesi kadınlarla bir araya gelmek isteyen heyet, köy yolunu kapatan polis ve jandarma tarafından "Tehlikeli durum var" denilerek durduruldu. Polisler tarafından bekletilen çok sayıda kadın ve parti yöneticisi engeli tanımayarak köy meydanında bekleyen kadınlarla bir araya geldi. Polis tarafından engellenmeye çalışılan açıklamayı kadınlar zılgıtlar ve "Jin jiyan azadî" sloganları atarak protesto etti.

Burada konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, engellemeye tepki gösterdi. Uca, "Bizler kadın olarak buradan onlara bir kez daha sesleniyoruz. Ne sizden ne de tanklarınızdan korkuyoruz. Uygulamaya çalıştığınız kirli politikalarınızı kabul etmiyoruz. Bizler kadın olarak tüm bu baskı politikalarına karşı mücadelemizi vermeye devam ederek etkinliklerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından çocuklar ile boyama etkinliği yapıldı.

Açıklama, çocuklara çikolata ikram edilmesi ile sona erdi.

MERSİN
TJA ve HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım dolayısıyla kentte gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını Barış Parkı'nda yapılan açıklama ile verdi. Açıklamada, "Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" ve "Savaşa şiddete yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı" pankartlarının yanı sıra ırkçı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı.

Sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Yaşasın kadın mücadelesi" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, "Kadınların yurtsuz, değersiz, sözsüz ve eylemsiz bırakıldığı hiçbir ideoloji, aile ya da inancın toplumda karşılığı olmamalıdır. Bu yüzden mücadele ediyoruz" dedi. Kadın düşmanı politikaların kapitalist modernite temelinde ittifaklar kurduğunu belirten Şöfer, "Dünyanın her yerinde kadınlara karşı ilan edilmemiş bir savaş yürütülüyor. Stratejik yaklaşılıyor. Ataerkil sistemin ilk fetih alanı olan kadın bedeni ve dünyasına yönelik saldırılar cins kırımıyla yaşamın her alanında sürdürülüyor. Buna karşı da kimlik bilinciyle mücadele ediliyor" ifadelerini kullandı.

Şöfer, kadına yönelik şiddet ve katliamların yanı sıra baskı, gözaltı ve tutuklamalara da işaret ederek, şunları belirtti: "Kadını, tüm yaşam alanlarında savunmasız bırakmak istemeleri; kadın özgürlüğü yeni bir yaşamın, alternatif bir sistemin kodlarını içinde taşıyor olmasıdır. Devletli sistem bunun farkında olduğu için kadın mücadelesini boğmak ve boğamadığı  yerde kendi sınırları içinde tutmak için her şeyi yapıyor. Ayşe Gökkan'ın yeni ahlaki politik yaşamı inşa mücadelesinin erkek-devlet aklı tarafından cezalandırılması, erkek yargının kadın mücadelesine olan korkusunun örneğidir."

Yeni yaşamı kadın mücadelesinin inşa edeceğini kaydeden Şöfer, her zaman olduğu gibi sokaklarda ve alanlarda mücadeleyi büyüteceklerini ve yeni yaşamı inşa edeceklerini vurguladı.

Açıklama, alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

URFA
TJA, Urfa'daki programın startını Fırat Nehri kenarında düzenlediği etkinlikle verdi. Merkez Karaköprü ilçesine bağlı Gazbey (Gazibey) Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP Urfa Kadın Meclisi ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadınların mor kurdeleden barış zinciri oluşturduğu etkinlikte konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfalı kadınlar olarak savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı seslerini yükselttiklerini dile getirdi. Türkiye'de kadınların yok sayıldığını ve şiddete maruz kaldığını ifade eden Sürücü, "Kadınlar her gün öldürülüyor. Bir gecede bir erkeğin sözü ile İstanbul Sözleşmesi iptal edildi. Kadınlar savunmasız bırakıldı. Kadınlar her gün gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Kadın örgütlerine karşı baskılar aralıksız sürüyor" ifadelerini kullandı.

Tutuklu TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a verilen hapis cezasını hatırlatan Sürücü, "O ceza biz kadınlar açısından yok hükmündedir. Sistem tutuklama ve gözaltılarla kadınların sesini kesmek istiyor. Kadınların haklarını talep etmelerini istemiyor. Kendilerince 'makul' kadınlar yaratmak istiyorlar. Ancak şu iyi bilinsin; İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sonuna kadar kadın haklarını savunmak için alanlarda olacağız. Kadınlar hiçbir zaman baş eğmez" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mor balonların uçurulduğu etkinlik, "Jin Jîyan azadî" sloganı ve zılgıtlarla son buldu.