6 Mayıs 2024 Pazartesi

3 gazeteci tutuklamaya sevk edildi

Üç kentte sabah evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan 9 gazeteciden 3'ü tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi, 6 gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul merkezli 23 Nisan sabahı evlerine yapılan baskında gözaltına alınan 9 gazeteci bugün adliyeye sevk edildi. Gazetecilerden Erdoğan Alayumat, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul'da gözaltına alınanlar Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine sevk edilirken, Ankara'da gözaltına alınan MA muhabiri Mehmet Aslan Ankara Adliyesi'ne, Urfa'da alınan MA eski muhabiri Doğan Kaynak da Urfa Adliyesi'ne getirildi.

Gazeteciler Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Yeni Yaşam gazetesi emekçisi Enes Sezgin ile gazeteciler Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gazetecilere, haber kaynakları ile yaptıkları telefon görüşmeleri ile sosyal medya hesaplarında paylaştıkları haberler soruldu.

HABERLERLE TALİMAT SUÇLAMASI
MA muhabiri Esra Solin Dal'a, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit ve kimyasal silah kullanımına dair yaptığı haberlerin yanı sıra, kadın örgütleri ile kadına yönelik şiddet ile kadın cinayetlerine dair yapılan haberler soruldu.

Dal'a, haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri de soruldu. Söz konusu haberler ve görüşmelerle Dal'ın "algı yönetimi, müzahir kitleye mesaj, talimat aktarımı ve kitlesel eylem çağrıları" yapmaya çalıştığı iddia edildi.

MESLEKTAŞLARIYLA İLGİLİ YAPTIĞI HABERLE SUÇLANDI
Ankara'da gözaltına alınan MA muhabiri Mehmet Aslan'a da benzer suçlamalar yapıldı. Aslan'ın dosyasına yaptığı haberler, telefon görüşmeleri ile sosyal medya paylaşımları konuldu.

Adalet Bakanlığı'nın tecride dair AİHM'e verdiği yanıt haberi, yine çeşitli siyasetçi ve hukukçular ile İmralı tecridine dair yapılan haberler Aslan'a soruldu.

Aslan'a sorulan haberler arasında meslektaşlarına dair yaptığı haberlerin de yer alması dikkati çekti. "Gazeteci Arslan'a 'hedef gösterdin' davası", "MA editörü Sedat Yılmaz'a 'gazetecilik yapman suçtur' davası" başlıklı haberler ifade tutanağında yer aldı.

Aslan'a sosyal medyada yaptığı paylaşımlar da soruldu.

ADALET NÖBETİ HABERLERİ
Gazeteci Doğan Kaynak'a ise, İstanbul'da 2022 yılında tutsak yakınları tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti haberleri soruldu. Dosyasına Adalet Nöbeti haberleri konulan Kaynak'a, "Kimin talimatı ile bu haberleri yaptınız?" sorusu yöneltildi.