24 Nisan 2024 Çarşamba

29 ürün için toplatma kararı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 29 ürüne ilişkin toplatma kararı alındı. Toplatılacak ürünler arasında elektrik motoru, su ısıtıcısı, ağda makinesi, priz, yangın söndürme cihazı, emniyet kemeri, saç kurutma makinesi ve LED'li yılbaşı ışığı gibi eşyalar yer alıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Sanayi, KOBİ ve girişimcilerin üzerindeki yükün hafifletilmesi, üretim sürecinin hızlandırılması" amacıyla 16 maddelik destek ve önlem paketi hazırladıklarını duyurmuştu. Söz konusu paketteki "Haksız Rekabetin Önüne Geçilmesi" maddesi gereğince can, mal ve çevre güvenliği açısından tehlike oluşturan ithal ürünlerin denetimlerin hızlandırılacağı belirtilmişti.
 
Bu kapsamda, veriye dayalı sistem yaklaşımı çerçevesinde, test ve muayene kapasitesinin maksimum seviyeye çıkarılacağı, denetçi kalitesinin artırılacağı ve denetim süreçlerinin hızlı ve etkin yönetileceği iddiası ile yeni bir Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Stratejisi oluşturuldu.
 
Denetim sonucunda tespit edilen uygunsuzluklar Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarıyla karşılıklı faydaya dayalı olarak paylaşılarak, uygunsuzluğun kaynağında çözülmesinin sağlanması kararlaştırıldı.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, aralarında ithal ürünlerin de olduğu 29 ürüne ilişkin toplatma kararı aldı. Toplatılacak ürünler arasında elektrik motoru, su ısıtıcısı, ağda makinesi, priz, yangın söndürme cihazı, emniyet kemeri, LED lamba, saç kurutma makinesi, güç inventörü, LED'li yılbaşı ışığı ve porselen duyulu askı takımı gibi eşyalar yer aldı.