20 Nisan 2024 Cumartesi

25 Kasım'da sokağa çıkan kadınlara polis saldırdı

25 Kasım'da erkek devlet şiddetine karşı Kürdistan'da sokağa çıkan kadınlara polis saldırdı. Kadınlar darp edilerek gözaltına alındı.

Şırnak, Van ve Ağrı'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sokağa çıkan kadınlara polis saldırdı.

Cizre'de Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe polis saldırdı. Orhan Doğan Caddesi'nde "Jin jiyan azadî, Li diji faşizme qirkirina jinan dem dema azadiya jinane" pankartıyla bir araya gelen kadınlar, buradan sebze haline doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar eşliğinde sebze haline varan kadınların önü kesen polis, aralarında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kadını darp ederek, gözaltına aldı. Bu esnada kadınlara yönelik polis uygulamasını cep telefonlarıyla görüntülemek isteyenlere de saldıran polis, bir genci gözaltına aldı.

Ayrıca alanda haber takibi yapan gazetecilere de müdahale edilerek, görüntü çekmeleri engellenmeye çalışıldı.
 
Kadınların gözaltına alınması sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla tek başına yürüyüşü sürdürdü. Ardından açıklama yapan Uca, "Bugün şiddetle mücadele günü ama siz bir kez daha kadına şiddet uyguladınız. Bunun hesabını vereceksiniz. Faşizmi tarihin çöp sepetine atacağız" dedi.

Gözaltına alınan kadınların, ilçe emniyet müdürlüğüne götürüleceği belirtildi.

VAN
Van'da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde gerçekleştirilmek istenilen yürüyüş polis tarafından engellendi. Alana çıkan kadınlar, polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Biber gazıyla saldıran polis, birçok kadını darp etti.

AĞRI
Ağrı'dakadınlar, HDP İl Örgütü binası önünde bir araya geldi. Açıklamaya engel olan polisler, kadınlardan HDP MYK üyesi Hatice Akdağ, HDP İl Genel Meclis üyesi Dilek Karataş, DBP İl Eşbaşkanı Melike Özmüş ile soyisimleri öğrenilemeyen Songül ve Leyla adlı kadınları gözaltına aldı.

Gözaltına alınan kadınlar Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.