19 Nisan 2024 Cuma

25 Kasım'da kadınlar dünya çapında sokaklara döküldü

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde binlerce kadın onlarca ülkede sokaklara çıkarak, yaşamları ve hakları için mücadeleye devam edeceğini haykırdı.

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde Almanya, Fransa, İspanya, Bangladeş, Şili, Meksika ve dünya çapında pek çok kentte kadınlar sokaktaydı.

ALMANYA

Almanya'nın başkenti Berlin'de, 25 Kasım SKB'nin de içinde yer aldığı, Enternasyonalist Kadın Birliği'nin ortak çağrısıyla, "öfke, direniş, devrim" şiarı ile düzenlendi. Miting yüzlerce  kadının katılımıyla gerçekleştirildi. Aralarında SKB, genç kadın örgütü ZORA, Destan (Kürt Kadın Hareketi), IWS, Afganistanlı, Filistinli, Afrikalı, İranlı kadınların da aralarında bulunduğu birçok kadın kurumu mitingde bir araya geldi.

Birçok dilde yapılan konuşmalarda, "emperyalist savaşa, ekonomik yıkım politikalarına, kadın katliamlarına ve şiddete karşı isyandayız buradayız, bir aradayız" denildi. Sık sık "Jin jiyan azadi", "Yaşasın Enternasyonal Kadın Dayanışması" gibi sloganların atıldığı miting, çeşitli kadın gruplarının dans performanslarıyla son buldu.

Nürnberg'te 8 Mart Platformu, 25 Kasım vesilesiyle miting düzenledi. Mitinge gelen kadınlar, erkek egemen sisteme karşı mücadele edeceklerini haykırarak, İran'da direnen kadınları selamladı. Kadın dayanışması ve ortak mücadele vurgusu yapılan miting sonrası kadınlar kent merkezine yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın enternasyonel dayanışma", "Mücadele eden kadınlar özgürleşen kadınlardır" sloganları atıldı. Çok canlı geçen miting ve yürüyüş halaylarla sona erdi.

Ulm'de ise Ulm Demokratik Kadın Platformu, 25 Kasım nedeniyle belediye binası önünde toplandı. Eyleme, Yeni Kadın, YDG, SKB, Rabel, MLPD, ADKH ve FED-GEL katıldı. "Krize ve şiddete karşı kadınlar özgürlük istiyor" ve "Jin, jiyan, azadi" pankartları açılan eylemde, kadınlar özgürlük için mücadeleye devam edeceklerini bir kez daha tekrarladı. 

İran'da süregelen kadın direnişinin de selamlandığı eylem, "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla son buldu.

Kiel kentinde 25 Kasım mitinginde Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt Kadın Hareketi,  Alevi Kadın Hareketi ve Alman gençlik örgütü "Jin Jiyan Azadi" sloganlarını haykırdılar.

Konuşmaların yapıldığı mitingde, Almanca "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları eşliğinde bildiriler dağıtıldı.

Mannheim kentinde yüzlerce kadının katılımıyla 25 Kasım yürüyüşü gerçekleşti. "Jin Jiyan Azadi sloganlarıyla İran’da kadın devrimi ile dayanışmadayız" denildi.


İSPANYA
İspanya'da binlerce kadın, başkent Madrid ve Barcelona'da sokakları doldurdu. Son dönemde cinsel şiddet faili bir grup erkeğin ardı ardına ceza indirimi alması sonrası sokaklara dökülen kadınlar, Madrid'de şehir merkezindeki Gran Via'ya yürüdü. 

"Hayır, hayır demektir", "Biz kadınlar eşya değiliz" sloganları atan kadınlar, kadınlara yönelik şiddet, kadın katliamları ve cinsiyet temelli tüm hak gasplarına karşı sokaklarda mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Barcelona'da da kadınlar, meşaleler ve davullarla kent meydanında yürüdü.

İstatistiklere göre 2003 yılından beri İspanya'da bin 171 kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Sadece bu sene öldürülen kadınların sayısı ise 38.

LATİN AMERİKA
Meksika'nın başkenti Mexico City'de binlerce kadın Reforma Meydanı'na yürüdü. Yoğun polis ablukasını tanımayan kadınlar, meşaleler ve sloganlarla hakları ve yaşamları için sokakları terk etmeyeceklerini haykırdı. Yolun ortasında ateşler yakan kadınlar, ateş etrafında dans ederek eylemlerini sürdürdü.

Meksika'da sadece ekim ayında 80 kadın katledildi.

Panama'da da kadınlar kadın cinayetlerine karşı yürüyüşte toplandı. Katledilen kadınlar için adalet isteyen yüzlerce kadın, mumlar yakarak katledilen kadınları andı.

Kolombiya, Bolivya, Paraguay, Uruguay ve Şili'de de kadınlar kent meydanlarında toplanarak giderek artan kadın katliamlarına karşı adalet çağrısı yaptı. Kadınlar, mücadeleyi ve sokakları bırakmayacaklarını haykırdı.

FRANSA

Paris'te Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ)'lü genç kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile ilgili bir eylem gerçekleştirdi. Strasbourg Kemeri önünde bir araya gelen genç kadınlar Fransızca yazılı "Kadın devrimini savunun!" yazılı pankart açarak bir konuşma gerçekleştirdi.

KGÖ temsilcisi "25 Kasım kadın katliamlarına ve şiddete karşı bizi devrime çağırıyor. Her gün katledilen kadınların acısını yaşamamak için isyan etmeli, kadın devriminin öncü izlerini takip etmeliyiz. Biliyoruz ki ancak mücadele edersek, özsavunmaya geçersek eşit ve özgür bir hayatı kazanabiliriz" dedi.

Açıklama sonrası kadınlar yürüyüşe geçti, alkış ve sloganlarla örgütlenmeye, mücadeleye çağırdı.

Fransa'nın güneydoğusunda bulunan Marseille kentinde toplanan yüzlerce kadın, dünyanın her yerinde erkek egemenliği yüzünden katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyarak yürüdü. Fotoğraflar arasında İran'da katledilen Mahsa Amini'nin ve Süleymaniye'de suikastle katledilen Nagihan Akarsel'in portreleri de yer aldı.

Yunanistan ve Bangladeş'te de kadınlar ülke başkentlerinde toplanarak cinsiyet eşitsizliğine ve kadına yönelik şiddete karşı ses çıkardı.