20 Nisan 2024 Cumartesi

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Yasemin Çakal

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Erkekler kadınları katlederken öldürme için binbir gerekçe ileri sürüyorlar. Hayatlarını savunan kadınların tek gerekçesi sadece yaşamak. Yaşamak için özsavunmasını uygulayan kadınlardan biri Yasemin Çakal.

Yasemin, kocası tarafından yıllarca sistematik işkence gördü. Yaşadığı şiddeti ailesine de anlattı. Ailesi, maddi durumu iyi olan kocasının yanında kalmasını istedi. Yıllarca susmak zorunda bırakılan Yasemin, bir gün kendisine uyguladığı şiddetle yetinmeyen kocasının oğluna şiddet uygulamasına sessiz kalmadı. Hem oğlunun hem kendisinin hayatını kurtaran Yasemin, özsavunma hakkını kullanarak kocasını öldürdü.

Yasemin'in yanında sadece kadınlar vardı. Kadın dayanışması ve mücadelesi Yasemin'e güç verdi. Yasemin bir röportajında, "Cezaevine girdiğim zaman bir tane bekleyenim vardı. Şimdi benimle birlikte aynı duyguları yaşayan binlerce kadın var" dedi.

2014 yılında tutuklanan Yasemin'in her zaman yanında olan kadınlar, 3 yıl sonra hapishaneden çıktığında da onu büyük bir coşkuyla karşıladı. Tahliyesinden sonra da hep yanında oldu. Kadın dayanışması Yasemin'in, yaralarını ne kadar sardı bilinmez. Ancak oğlu ile birlikte yeni bir yaşam kurup, umut etmesine olanak sağladı.

Özgür bir kadın olarak kendi ayakları üzerinde duran Yasemin, kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı kadın dayanışmasıyla mücadele ediyor.