20 Nisan 2024 Cumartesi

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Safiye Karakaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Kadınlar sokak ortasında, evde, işyerlerinde yahut bir eğlence mekanında katlediliyor. Eşi, eski eşi, ağabeyi, babası, akrabası tarafından yaşamlarına son veriliyor kadınların. Safiye Karakaş da 'namus' bahanesiyle erkek şiddetiyle katledilen kadınlardan. Safiye, 10 Mayıs 2017 tarihinde eşinin yeğeni Abdullah Karakaş tarafından sokak ortasında tabancayla öldürüldü. 

Safiye, Diyarbakır'da eşiyle yaşadığı sorunlardan dolayı onu terk edip İzmir'e taşındı. Karakaş ailesi, Safiye'yi öldürmesi için yeğen Abdullah Karakaş'ı belirledi. Aile boyu cinayete Safiye'nin de akrabaları ortak oldu. Katile yardım etti. 'Namus' bir kadının hayatından daha önemliydi onlara göre. Öyle ki Safiye'nin ailesi, katil Abdullah Karakaş'tan şikayetçi dahi olmadı.

Abdullah Karakaş, Bozyaka'da sokak ortasında yengesini "namusumuzu kirlettin" diyerek, silahla vurarak katletti. 

Olayın ardından Abdullah Karakaş hakkında "tasarlayarak ve töre, namus saikiyle insan öldürme", "ruhsatsız silah bulundurma", ona yardım eden Safiye'nin akrabaları hakkında "azmettirme", Ünal Karakaş ve Sadiye Baran hakkında da "yardım etme" suçlarından dava açıldı. 

Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Abdullah Karakaş tutuklu yargılandı. Sanık avukatları, duruşmalarda kadınların gösterdiği dayanışmadan rahatsız olduğunu açıkça dile getirdi. Artan erkek şiddetinden değil, şiddete karşı mücadelenin büyümesinden kaygı duyduklarını belirtmeleri, erkek şiddetinin ne kadar meşrulaştırıldığının göstergelerinden biri oldu.

Ancak kadın dayanışmasının gücü Abdullah Karakaş için yapılan tüm tahliye taleplerinin kabul edilmesini önledi. Devam eden davanın 13. duruşması 28 Kasım 2019 tarihinde görülecek.