23 Nisan 2024 Salı

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Nurcan Arslan

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Nurcan Arslan da bu topraklarda kendisiyle birlikte olmayan erkeğin teklifini reddettiği için katledilen kadınlardan biri. 

Abdullah Melih Barış, Nurcan'ı 2016 yılında Küçükçekmece'de 11 kurşunla katletti. Gerekçesi ise diğer kadın katilleriyle aynıydı  Nurcan, teklifini reddetmişti. 

3 çocuk babası vemuhtar olan Abdullah Melih Barış, iki buçuk yıllık dava sürecinde gerek hakim karşısındaki rahatlığı gerekse de Nurcan'ın ailesine ve davayı takip eden kadınlara yönelik pervasız hareketleriyle, kadın katillerini koruyan erkek yargıya ne kadar güvendiğini sergilemişti. 

Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Barış indirim almak için her türlü savunmayı yapmış, hatta Nurcan'ın "teröris" olduğunu dahi iddia etmişti. 

Nurcan'ın ailesinin, katledilişinin ardından "Dün Özgecan bugün Nurcan yarın hangi can?" şiarıyla başlattıkları adalet mücadelesine çok sayıda kadın dahil oldu. Davanın ilk gününden bu yana tüm tehditlere rağmen kadınlar duruşmaları takip etti. 

Savcı Abdullah Melih Barış için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istese de mahkeme "iyi hal indirimi" uygulayarak cezayı müebbet hapse çevirdi.