29 Mart 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Nevin Yıldırım 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Nevin Yıldırım, şiddeti meşru gören erkek egemen sisteme karşı durdu ve özsavunma hakkını kullanarak kendisine tecavüz eden erkeği öldürdü, tecavüzü de teşhir etti.

İki çocuk annesi olan Nevin, 2012 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde kendisine yıllarca tecavüz eden akrabası Nurettin Gider'i önce av tüfeğiyle vurdu, ardından kafasını kesip köy meydanına attı. "Namusumu temizledim" diyerek, erkeklere de erkek egemen sisteme de meydan okudu.

Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı Nevin. Bir yıl sonra hazırlanan 46 sayfalık iddianemede Nevin hakkında "tasarlayarak canavarca hisle kasten öldürmek" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Nevin'in Nurettin Gider'le ilişki yaşadığı öne sürülerek suçlandı, yetmedi Gider'in karısı ve ailesi de ilişkiden haberleri olduğunu iddia etti.

Nevin yıllarca süren duruşmalarda, tecavüze uğradığını anlatmaya çalıştı. Her defasında aynı şeyleri yaşamak zorunda kaldı.

Kadına yönelik cinayet ve tecavüz davalarında erkekleri cezalarda yaptığı indirimlerle ödüllendiren erkek yargı, "kasten öldürmek" suçunun sabit olduğunu savundu. Mahkeme heyeti, duuruşmalar boyunca Nevin'in anlattıklarını duymazlıktan geldi, "meşru müdafaa" ve "haksız tahrik" indirimlerini uygulamadı.

Çünkü Nevin, sadece özsavunma hakkını kullanarak bir erkeği öldürmedi, erkek egemen sisteme kafa tuttu.