9 Mayıs 2024 Perşembe

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Helin Palandöken

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Kadınlar şiddetle erken yaşta karşı karşıya kalıyorlar. Helin Palandöken, onu çok "sevdiğini" iddia eden erkek tarafından katledildiğinde henüz 17 yaşındaydı.

Helin'in de yaşıtları gibi birçok hayali vardı. Üniversiteye gitmek ve mühendis olmak istiyordu. Gözlerini hayata yumduğunda lise son sınıfta bilgisayar bölümündeydi. Aynı zamanda Tuzla Belediyesi'nde staj yapıyor ve üniversiteye hazırlanıyordu. 

Ancak Helin tarafından terk edilen Mustafa, Helin'i çok sevdiği iddiasıyla onu sürekli taciz ediyor, iş yerine çiçek yolluyor, iş çıkışı yolunu kesiyor, "barışmayı" kabul etmediği için tehdit ediyordu. 

Mustafa, internetten satın aldığı tüfekle Helin'i sokak ortasında, arkadaşlarının yanında katletti, iki arkadaşını da yaraladı. 

Helin'i cenazede omuzlarında taşıyan kadınlar hiçbir duruşmasını kaçırmadı. Helin'in katlinden sonra sokağa dökülen kadınlar adalet arayışından da vazgeçmedi. Kadın dayanışması Mustafa'nın en ağır cezayı almasını sağladı. 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mustafa Yetgin için, "Tasarlayarak kasten öldürme", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Kasten silahla yaralama", "İş yerinde silahlı yağma", "Tehdit" ve "Korku, kaygı veya panik yaratacak tarzda silahla ateş etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl 6 aya aya kadar hapis cezası istendi. Halis Can Dağarslan için de, "Tasarlayarak öldürmeye yardım" ve "Öldürmeye teşebbüs etmeye yardım" suçlarından 21.5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Mustafa ifadelerinde, "kıskançlıktan" dolayı Helin'i katlettiğini söyledi. Mahkeme salonunda 'iyi hal' kapsamına girebilmek için Helin'in kardeşini görmeye dayanamadığını ileri sürüp özür diledi. Ancak Mustafa Yetgin'in cezasında hiçbir indirime gidilmedi. 

5 Temmuz 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında, Yetgin'i "Çocuğun tasarlayarak öldürülmesi" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

Yetgin ayrıca iki kişinin yaralanması ve olaydan sonra kaçtığı okuldaki eylemlerinden dolayı da, "Çocuğu kasten öldürmeye teşebbüs", "Silahla kasten yaralama" ve "Silahla tehdit" suçlarından da toplam 28 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Yetgin hakkında iyi hal indirimine gitmedi. Tutuksuz sanık Halis Can Dağaslan ise, tüm suçlardan beraat etti.