26 Nisan 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Esra Adıgüzel

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Esra Adıgüzel, gördüğü sistematik şiddetten kurtulmak için evli olduğu erkekle birlikte yaşadığı Osmaniye'den kaçıp, İstanbul'a ailesinin yanına yerleşti. İki çocuğuna bakmak için kendisine yeni bir hayat kurdu.

Esra'nın kendisini terketmesi üzerine Salih Adıgüzel, telefonla arayarak tehdit etmeye başladı. Esra defalarca emniyete "koruma" talebi için başvurudu bulundu. Ancak hiçbir tedbir alınmadı.

15 Haziran 2016 sabahı Esra, markete gitmek için evden çıktığında yolunu kesti Salih Adıgüzel. Esra'nın "barışma" teklifini reddetmesi üzerine 41 bıçak darbesiyle genç kadını vahşice katletti.

Salih Adıgüzel, katliamın ardından kayıplara karıştı. İzi bulunamadı. Esra'yı korumayan polis katilini de yakalayamadı...